Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις;
Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και με δύο γλυκοπατάτες και στη συνέχεια ψήνοντάς τις όλες στο φούρνο. Τι παρατήρησαν;
Καμία έκρηξη δεν συνέβη, ενώ τόσο οι τρυπημένες όσο και οι ακέραιες πατάτες απέκτησαν την ίδια υφή εσωτερικά, με εξαίρεση μία τρυπημένη πατάτα, που μαλάκωσε ελαφρώς λιγότερο.
Στο παρελθόν είχε γίνει και ένα άλλο παρόμοιο πείραμα, από το Cook’s Illustrated, αυτή τη φορά όμως σε 40 πατάτες! Τα αποτελέσματα και σε εκείνη την περίπτωση ήταν παρόμοια. Ούτε μία δεν εξερράγη.
Για παν ενδεχόμενο βέβαια, από τη στιγμή που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια το τρύπημα μιας πατάτας, κάνε το. Σε περίπτωση έκρηξης, δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη.