Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.

Τα ζυμαρικά πάντα φαίνονται σαν ένα από αυτά τα απαγορευμένα τρόφιμα, αλλά δεν είναι! Όταν σερβίρονται σε ισορροπία με άλλες ομάδες τροφίμων, μπορούν να αποτελέσουν ένα υπέροχο, φιλικό προς όλους γεύμα. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι μια επιλογή με περισσότερες φυτικές ίνες από τα εκλεπτυσμένα λευκά ζυμαρικά. Επιπλέον, η μερίδα διατηρείται στα 60 γρ. ξηρά ζυμαρικά (περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα), αλλά η σάλτσα κοτόπουλου και το τυρί βοηθούν στον όγκο αυτού του γεύματος. Επιπλέον, θα λατρέψετε ότι αυτή η συνταγή απαιτεί μόνο μία κατσαρόλα! Σερβίρετε με σαλάτα ή μπρόκολο στον ατμό για μερικά επιπλέον λαχανικά.

Ζυμαρικά με παρμεζάνα και κοτόπουλο σε ένα σκεύος

Αυτό το πιάτο χρησιμοποιεί τη μέθοδο ζυμαρικών με μία κατσαρόλα για να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τη σάλτσα σας όλα σε ένα σκεύος για ένα γρήγορο και εύκολο δείπνο με ελάχιστο καθάρισμα.

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες

¼ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως

1 κουταλιά της σούπας συν 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο, χωρισμένο

1 κιλό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα, κομμένο σε κομμάτια 1 εκ.

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη/βασιλικό

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 ½ φλιτζάνι ντομάτες θρυμματισμένες

225 γρ. πένες ολικής αλέσεως

½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα

¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

potchik

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τη φρυγανιά και 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει η φρυγανιά, 1 με 2 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίστε το τηγάνι.

Ζεσταίνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο, τα καρυκεύματα, το αλάτι και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ εξωτερικά, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τον ζωμό, τις ντομάτες και τις πένες. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μαγειρεύετε, ακάλυπτα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ψηθούν οι πένες και να μειωθεί και να πήξει η σάλτσα, για 15 με 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε μια σχάρα φούρνου στην επάνω τρίτη θέση του φούρνου. Προθερμάνετε σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν ψηθούν τα ζυμαρικά, πασπαλίζουμε με μοτσαρέλα το μείγμα με τις πένες. Τοποθετήστε το τηγάνι στη σχάρα. Ψήνετε μέχρι να φουσκώσει η μοτσαρέλα και να αρχίσει να ροδίζει, περίπου 1 λεπτό. Ρίχνετε από πάνω το μείγμα φρυγανιάς, την παρμεζάνα και τον βασιλικό.

Στοιχεία για τη διατροφή

Μέγεθος μερίδας: 1 1/2 φλιτζάνι

Ανά μερίδα: 538 θερμίδες, πρωτεΐνη 41 γρ., υδατάνθρακες 55,8 γρ., φυτικές ίνες 7,3 γρ. σάκχαρα 6,6 γρ., λιπαρά 17,1 γρ., κορεσμένα λιπαρά 4,8 γρ., χοληστερόλη 77,3 mg, βιταμίνη α iu 488,5 IU,; βιταμίνη C 9,8 mg, φυλλικό οξύ 18 mcg, ασβέστιο 212,7 mg, σίδηρος 4,6mg, μαγνήσιο 49,1 mg, κάλιο 874,8 mg, νάτριο 611,6 mg, θειαμίνη 0,1 mg.

Αναλογίες: 3 1/2 άπαχη πρωτεΐνη, 3 άμυλο, 1 1/2 λιπαρά, 1 1/2 φυτικά, 1/2 μέτρια πρωτεΐνη

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Χοτ ντογκ για χορτοφάγους; Κι όμως, υπάρχουν!

Καθώς η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα πιάτα όπου φυτικές τροφές έχουν αντικαταστήσει το κρέας.
empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά

Κρύβει ένα από τα μυστικά επιτυχίας της μακαρονάδας σου.
empty alt

Ντομάτα + μοτσαρέλα = ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από μια σαλάτα caprese το καλοκαίρι; Δροσερή, ελαφριά, με χρώμα και άρωμα που σε ταξιδεύει σε Μεσόγειο.
empty alt

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
Back To Top