Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ. Όντως, όπως επιβεβαιώνει ο Αμερικανός οινολόγος Collin Lilly, μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της φιάλης η γεύση και το άρωμα του κρασιού αρχίζουν να αλλοιώνονται.
«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώσεις το ίδιο βράδυ το κρασί που περιέχει μια φιάλη», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Αν πιείς το μισό ή και παραπάνω, το υπόλοιπο εκτίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποσότητα αέρα, λόγω του κενού που δημιουργείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα οι φαινόλες (οι ουσίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του) να εξανεμίζονται και η γεύση του να αλλοιώνεται».
Ακόμα και αν το υπόλοιπο κρασί μείνει μόλις για μία με δύο ημέρες, θα αλλοιωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Τι συμβουλεύει λοιπόν ο ειδικός;
«Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι, το καλύτερο είναι, για να μην υπονομευτεί η γεύση του, να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες τέσσερις ή έξι ώρες. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η οξείδωση το επηρεάζει αλλά όχι αρνητικά. Αλλά αρκεί να περάσει ένα 24ωρο για να μη θεωρείται πλέον καλό». Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κρασί λίγων ημερών είναι χαλασμένο και πως μπορεί να σε αρρωστήσει, αλλά η γεύση του θα έχει αλλάξει αισθητά και τα αρώματά του θα έχουν ξεθυμάνει.
Ο ρυθμός αλλοίωσης ενός κρασιού εξαρτάται και από την ποικιλία και την ηλικία του. Τέλος, για να τον επιβραδύνεις είναι σημαντικό να ξανακλείσεις τη φιάλη αεροστεγώς με το φελλό της ή άλλο πώμα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι να καταναλώσεις το περιεχόμενό της. Οι ίδιοι ακριβώς κανόνες, καταλήγει ο Lilly, ισχύουν και για το κρασί που χρησιμοποιείς στη μαγειρική.