Όταν παρακολουθούμε εκπομπές ή ριάλιτι μαγειρικής ακόμα και οι πιο δύσκολες ή πολύπλοκες εργασίες μοιάζουν να γίνονται εύκολα και με φυσικό τρόπο.

Όταν παρακολουθούμε εκπομπές ή ριάλιτι μαγειρικής ακόμα και οι πιο δύσκολες ή πολύπλοκες εργασίες μοιάζουν να γίνονται εύκολα και με φυσικό τρόπο. Ωστόσο πίσω από αυτή τη φυσική ευχέρεια έχουν προηγηθεί ώρες προπόνησης και εξάσκησης. Το καθάρισμα και το φιλετάρισμα ψαριού ανήκει σε αυτά που θα θέλαμε να είναι «παιχνιδάκι». Και με τον καιρό μπορεί να γίνει, αν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να δοκιμάσετε πρώτα κάποιες φορές την υπομονή και την επιδεξιότητά σας.

 Εργαλεία που χρειάζεστε

Μαχαίρι βουτύρου

Κάδος νερού (ή τον νεροχύτη της κουζίνας σας)

Ψαλίδια κουζίνας

Μαχαίρι φιλέτου

Αν μαγειρεύετε ένα ολόκληρο ψάρι (δηλαδή δεν το φιλετάρετε), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο με τα ψαλίδια και το μαχαίρι του βουτύρου. Αλλά αν πρόκειται να φιλέψετε τα ψάρια σας, θα χρειαστείτε ένα κοφτερό μαχαίρι φιλέτου.

Ένα μαχαίρι φιλέτο είναι αυτό με μια πολύ απότομη, στενή και ευέλικτη λεπίδα. Μην περιμένετε όταν το πιάσετε στα χέρια για πρώτη φορά να το χρησιμοποιήσετε επιδέξια. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας για φιλέτο, μαγειρέψτε το ψάρι ολόκληρο.

Τα ψάρια μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά ανατομικά όλα έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η παρακάτω διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει για όποιο ψάρι έχετε στη διάθεσή σας. Συνήθως ωστόσο φιλετάρουμε ψάρια που έχουν βάρος πάνω από 350 γραμμάρια ανά μερίδα.

pan-fried-haddock-750x500

Πώς να καθαρίσετε τα ψάρια

Αφαιρέστε τα πτερύγια με τα ψαλίδια κουζίνας. Το κορυφαίο πτερύγιο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ονομάζεται ραχιαίο πτερύγιο. Αυτά στο στήθος είναι τα θωρακικά πτερύγια. Τα πτερύγια της κοιλιάς ονομάζονται κοιλιακά πτερύγια και το πτερύγιο της ουράς ονομάζεται ουραίο πτερύγιο.

Πιάστε το ψάρι από το κεφάλι και αφαιρέστε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια, έπειτα κρατώντας το ψάρι από την ουρά και με φορά προς το κεφάλι βγάλτε τα λέπια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με ένα εργαλείο απολέπισης.

Τραβήξτε το σημείο όπου συναντά την κάτω σιαγόνα. Τώρα κρατώντας το ψάρι με τον αντίχειρά σας στο χώρο κάτω από τα βράγχια, εισάγετε το σημείο των ψαλιδιών σας στην τρύπα στο κάτω μέρος της κοιλιάς του ψαριού μέχρι την κοιλιά.

Μόλις γίνει αυτό, θα δείτε ένα άλλο κομμάτι ιστού που συνδέει το πάνω μέρος από τα βράγχια με το σώμα. Τραβήξτε αυτό και θα πρέπει να είστε σε θέση να πιάσετε τα βράγχια και να τραβήξετε προς τα κάτω, αφαιρώντας τα βράγχια και όλα τα σπλάχνα με μια ομαλή κίνηση.

fresh-haddock-fillets

Πώς να φιλετάρετε τα ψάρια

Εάν πρόκειται να φιλετάρετε τα ψάρια, μπορείτε απλά να χωρίσετε την κοιλιά και να αφαιρέσετε τα σπλάχνα, στη συνέχεια αφαιρέστε τα βράγχια και το κεφάλι μαζί.

Για να αφαιρέσετε το κεφάλι, ξεκινήστε το μαχαίρι σας στην κορυφή της οσφυϊκής κορυφογραμμής πίσω από τα βράγχια και κόψτε τα γύρω και κάτω, φροντίζοντας να συμπεριλάβετε τα θωρακικά πτερύγια στο τμήμα που κόψατε, προς τα κάτω προς την κεντρική γραμμή των ψαριών. Τώρα αναποδογυρίστε τα ψάρια και ξεκινήστε την κοπή σας εκεί, συνεχίζοντας και γύρω από τα βράγχια, αφήνοντας ένα είδος V στην κορυφή του ψαριού. Τώρα απλά στρίψτε το κεφάλι (και αποθηκεύστε το για να φτιάξετε σούπα ή ζωμό).

Για το φιλέτο, ξεκινήστε από την κορυφή της πλάτης όπου βρίσκονται τα ραχιαία πτερύγια και εισάγετε την άκρη του μαχαιριού ακριβώς δίπλα στη σπονδυλική στήλη και συνεχίσετε όλη την κατεύθυνση προς την ουρά. Σημειώστε ότι δεν παίρνετε όλο το φιλέτο με αυτή την περικοπή, κάνετε ακριβώς μια περικοπή λίγων εκατοστών ή τόσο βαθιά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Στη συνέχεια, αφού γίνει αυτό, μπορείτε να ολοκληρώσετε την κοπή τραβώντας τη σάρκα μακριά από τα οστά ενώ χρησιμοποιείτε την άκρη του μαχαιριού για να την χαλαρώσετε ακολουθώντας τη φυσική ραφή όπου η σάρκα συναντά τα οστά. Δεν χρειάζεται να ασκείτε μεγάλη πίεση. Απλά αφήστε τις πλευρές να καθοδηγήσουν το μαχαίρι σας.

Γυρίστε το ψάρι. Αλλά πριν επαναλάβετε τη διαδικασία, μια σημαντική σημείωση: Ενώ ξεκινήσατε την κοπή σας στο κεφάλι και κόψατε προς την ουρά, αυτή τη φορά θα ξεκινήσετε από την ουρά και θα κόψετε προς το κεφάλι.

empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Για να ξέρεις τι τρως: φρούτα και λαχανικά του Ιούνιου

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολή, ειδικά στις μέρες μας όπου έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε τα πάντα ασχέτως εποχής και περιοχής, αλλά ίσως κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι «κάθε πράγματα στον καιρό του».
empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Κεφτεδάκια: 5 tips για να τα κάνεις πεντανόστιμα

Όταν τα κεφτεδάκια βγαίνουν καλά, βγαίνουν πολύ καλά. Όταν βγαίνουν κακά, οριακά τρώγονται. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τα πετυχαίνεις, κάθε φορά.
empty alt

7 διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις με αυγό

Πώς θα αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που θα σου περισσέψουν; Ή εκείνα που τελικά δεν θα βάψεις; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Η νέα τρέλα μετά τα αβοκάντο είναι τα ψητά αβοκάντο

Αν πιστεύεις ότι το αβοκάντο είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που έχεις δοκιμάσει, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα το ψητό αβοκάντο.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
Back To Top