Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
Καταρχήν, αν συνηθίζεις να ρίχνεις γάλα στο τσάι σου, πρόσθεσέ το στο τέλος, για να τηρήσεις ένα βασικό κανόνα του σαβουάρ βιβρ. «Η συνήθεια να ρίχνουμε στο φλιτζάνι πρώτα το γάλα και μετά το τσάι προέρχεται από τους υπηρέτες των αριστοκρατικών σπιτιών, που έπιναν το τσάι τους σε πήλινα φλιτζάνια τα οποία μπορεί να ράγιζαν από το καυτό τσάι. Έτσι, οι υπηρέτες έριχναν στην κούπα τους πρώτα λίγο γάλα, για να μειώσουν τη θερμοκρασία», σχολιάζει σχετικά ο Phillips.
Οι ευγενείς, αντιθέτως, έπιναν το τσάι τους σε φίνες πορσελάνες, που δεν υπήρχε κίνδυνος να ραγίσουν από το ζεστό τσάι, προσθέτει ο Phillips – οπότε μπορούσαν πολύ άνετα να προσθέσουν στο τέλος το γάλα.
Ο ίδιος ειδικός συμβουλεύει να βράζεις τα φύλλα του τσαγιού τουλάχιστον για τέσσερα λεπτά, για να πετύχεις την επιθυμητή ένταση (ανάλογα, φυσικά, και με τα προσωπικά σου γούστα). «Το τσάι χρειάζεται χρόνο για να απελευθερώσει το άρωμα και τη γεύση του, δώστε του λοιπόν το περιθώριο των τεσσάρων με πέντε λεπτών», συνιστά. Εξαίρεση αποτελεί το πράσινο τσάι, που μπορείς να βράζεις για λιγότερο χρόνο.
Επιπλέον, σε περίπτωση που βρεθείς να πίνεις το τσάι σου με τη Βρετανίδα βασίλισσα, ή έστω με τον πρίγκιπα Κάρολο στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, για να μην προδοθεί η ταπεινή καταγωγή σου ανακάτεψέ το με το κουταλάκι με απαλές, διακριτικές κινήσεις.
Τέλος, αν δεξιώνεσαι εσύ τον πρίγκιπα Κάρολο, ή έστω τον Βρετανό πρέσβη, να έχεις υπόψη σου ότι η ώρα για το απογευματινό τσάι των ευγενών είναι γύρω στις 4. Στις 6 το παίρνουν οι υπηρέτες, αφού έχουν ξεμπερδέψει με τις απογευματινές υποχρεώσεις τους. Και προσοχή: Αν αποφασίσεις να το συνοδεύσεις με σάντουιτς, μη διανοηθείς να αφήσεις την κόρα στο ψωμί. Είναι υπερβολικά σκληρή για τα δόντια των ευγενών.