Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια. Πώς θα τους αφαιρέσεις όμως τα μεστά μέρη;
Ο τρόπος είναι πολύ απλός: τα πιάνεις με το ένα χέρι από την κάτω άκρη τους και με το άλλο από τη μέση και τα λυγίζεις ώστε να σπάσουν ακριβώς όπου αρχίζουν να γίνονται τρυφερά.
Στη συνέχεια, τα μαγειρεύεις για λίγα λεπτά, μέχρι που εξωτερικά θα είναι μαλακά και εσωτερικά al dente, και τα χρησιμοποιείς σε ομελέτες, σπαραγγόσουπες, ριζότα. Μπορείς επίσης να τα απολαύσεις ως συνοδευτικό σε κρέας ή ως σαλάτα, μόνο με λίγο λεμόνι και λάδι.