Ο πιο εύκολος τρόπος αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψεις είναι μέσω της μαγειρικής ή της γευσιγνωσίας: κάνε μια στάση στο Μεξικό με αυτή τη μεξικάνικη σούπα τορτίγια: μια καυτή και απολαυστική συνταγή με κοτόπουλο, σε μια λαχταριστή εκδοχή από την ηθοποιό, μοντέλο και chef Eva Longoria!
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
6 ντομάτες
125 ml ελαιόλαδο, διαιρεμένο
Αλάτι, ανάλογα με το πόσο αλμυρή την θες
1 κρεμμύδι, μεσαίο, κομμένο σε κύβους
1/2 σέλινο, κομμένο σε κύβους
2 καυτερές πιπεριές, κομμένες σε κύβους, ποικιλία Pasilla και Jalapeño ή οτιδήποτε που να καίει (αν δεν σου αρέσουν τα πολύ πικάντικα, μπορείς να βάλεις ήπιες σε γεύση πιπεριές)
50 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1,5 λίτρο ζωμός κοτόπουλου,
125 ml χυμός λάιμ
2,5 γρ. πιπέρι καγιέν
5 γρ. τσίλι σε σκόνη
5 γρ. σπόρους κύμινου, αλεσμένους
7,5 γρ. πάπρικα
1 φύλλο δάφνη
2 στήθη κοτόπουλο, χωρίς κόκαλα, κομμένα σε λωρίδες
30 ml κολίανδρο, φρέσκα φύλλα
Πιπέρι, ανάλογα με την προτίμησή σου
Τορτίγια τσιπς (για γαρνίρισμα)
Αβοκάντο (κομμένο σε κύβους ή φέτες, για γαρνίρισμα)
Καυτερή πιπεριά, για έξτρα γεύση, ποικιλία Jalapeño (για γαρνίρισμα)
Κρέμα γάλακτος (για γαρνίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 °C. Σε ένα μπολ, βάζεις τις ντομάτες με το μισό λάδι, 5 γρ. αλάτι και μια πρέζα μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια, τις απλώνεις σε ένα ταψί και τις ψήνεις μέχρι το χρώμα τους να γίνει ανοιχτό καφέ, 25 έως 30 λεπτά. Ενώ οι ντομάτες ψήνονται, σε ένα δοχείο σε μέτρια φωτιά, σοτάρεις το κρεμμύδι, το σέλινο, τις πιπεριές και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύεις συχνά μέχρι να γίνουν τα υλικά μαλακά και ημιδιαφανή. Προσθέτεις το ζωμό κοτόπουλου, το χυμό λάιμ, το καγιέν, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα και τη δάφνη. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και αφήνεις να σιγοβράσουν. Σιγοβράζεις για 20 λεπτά. Αφαιρείς τις ψητές ντομάτες από το φούρνο (η φλούδα πρέπει να αφαιρεθεί) και τις προσθέτεις στο ζωμό. Προσθέτεις το στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λωρίδες, και σιγοβράζεις για 10 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός, ή σε παρτίδες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ, περνάς τη σούπα μέχρι να έχεις ένα βελουτέ αποτέλεσμα. Δοκιμάζεις και συμπληρώνεις με αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση σου. Σερβίρεις ζεστή τη σούπα σε μεγάλα μπολ, που γαρνίρεις με ψιλοκομμένο αβοκάντο, τσιπς τορτίγιας, ψιλοκομμένες jalapeños και κρέμα γάλακτος (για το εφέ).
Άλλες προτάσεις για γαρνιτούρα περιλαμβάνουν κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, σάλτσα γουακαμόλε, ραπανάκια κομμένα σε φέτες και μαγειρεμένο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους, κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, τριμμένο τσένταρ.
Μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
Αυτή η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «Eva’s Kitchen: Cooking with Love for Family and Friends», από την Eva Longoria, που εκδόθηκε από τον Clarkson Potter.