Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου.

Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου. Αν και οι άνθρωποι έχουν πολλές διαφορετικές σκέψεις για τον πουρέ πατάτας, όπως το αν θα κρατήσουν τη φλούδα στις πατάτες ή να τις ξεφλουδίζουν, να χρησιμοποιήσουν γάλα έναντι κρέμας ή βούτυρο έναντι κρέμας γάλακτος, η απάντηση είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη δική σας εκδοχή στις προτιμήσεις σας. Μην έχετε λοιπόν καμία επιφύλαξη, πειραματιστείτε ελεύθερα και κάντε τους συνδυασμούς που θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα και θα απογειώσουν τη γεύση του σπιτικού πουρέ σας.

Και η παρασκευή αυτών των σπιτικών πουρέ πατάτας είναι απίστευτα εύκολη. Αλλά τι διαχωρίζει πραγματικά έναν εκπληκτικό πουρέ από έναν μέτριο; Δείτε παρακάτω τις κορυφαίες συμβουλές μας.

Τι πατάτες να βάλω

Πατάτες Νάξου, πατάτες Κύπρου, μικρές ή μεγάλες ή όποια ποικιλία σας είναι πρόχειρη, ο πούρες σας γίνεται καλύτερος με πατάτες που μπορούν να βράσουν καλά και να μαλακώσουν ομοιόμορφα.  Αν βρείτε βιολογικές, ακόμα καλύτερα.

Ξεφλουδισμένες ή όχι;

Αυτή είναι η παλιά συζήτηση: Πρέπει να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας για πουρέ;! Πολλοί επαγγελματίες σεφ ανήκουν στο στρατόπεδο των ανθρώπων που λατρεύουν την υφή που προσθέτει η φλούδα. Αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Πόσο βούτυρο να βάλετε;

Η συνταγή μας απαιτεί ένα ολόκληρο ραβδί, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις του βουτύρου μπορεί ακόμη και να θέλουν να χρησιμοποιήσουν μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας. Μας αρέσει να λιώνουμε το βούτυρο μας με το γάλα σε μια κατσαρόλα, ώστε το γάλα να είναι ζεστό όταν ενωθεί με τις λιωμένες πατάτες.

Πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης

Οι αμυλούχες πατάτες χρειάζονται σοβαρό λίπος για να γίνουν κρεμώδεις, γι’ αυτό παραλείψτε τις ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά στην κρέμα γάλακτος και στο γάλα, που θα παράγουν πιο ξηρό πουρέ πατάτας.

Μη φοβάστε να βάλετε έξτρα καρυκεύματα

Ο πουρές ζητάει αλάτι και πιπέρι. Και αναδεικνύετε υπέροχα με μοσχοκάρυδο, πάπρικα, ενώ μπορείτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας να προσθέσετε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο.

Με τι άλλο ταιριάζει;

Έχουμε εμμονή με έναν «γεμάτο» πουρέ πατάτας —ποιος όχι;!— γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να ανακατέψετε με ψιλοκομμένο τσένταρ ή παρμεζάνα, ψημένες μπουκίτσες μπέικον, σχοινόπρασο, αφού προσθέσετε το λιωμένο μείγμα βουτύρου-γάλακτος. Πραγματικά οποιοδήποτε φρέσκο βότανο ή τυρί θα βοηθήσει τον πουρέ πατάτας να έχει εκπληκτική γεύση.

Κι αν περισσέψει;

Μπορεί να μπει σε πίτες, ομελέτα, σάντουιτς ή σαλάτα – αφήστε ελεύθερο τον δημιουργικό σεφ που κρύβετε μέσα σας και θα βρείτε σίγουρα τρόπους να τον αξιοποιήσετε…

poure

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά ανάμεικτες πατάτες, όπως Νάξου & Κύπρου

Αλάτι

1/2 φλ. (1 ράβδος) βούτυρο, συν 2 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, 16 με 18 λεπτά. Στραγγίστε και επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο πουρέ πατάτας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας) για να πολτοποιήσετε τις πατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και το γάλα μέχρι να ζεσταθεί.

Περιχύστε το ζεστό μείγμα γάλακτος-βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τον πουρέ πατάτας. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μπολ σερβιρίσματος και ρίξτε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Καρυκέψτε με περισσότερο πιπέρι πριν το σερβίρετε.

empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μάη

Διανύουμε τον «κερασάρη» ή «πράσινο» μήνα, όπως λέγεται. Στην έναρξή του γιορτάζουμε την ανθοφορία, την καρποφορία, τη φύση.
empty alt

Γιατί τελευταία τα βλέπουμε όλα μαύρα στο φαγητό μας;

Συνήθως οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε τροφές σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αν θέλουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και να εμπλουτίζουμε την γκάμα των γεύσεών μας.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

Κινηματογραφικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων στο πιάτο σας!

  Πριν δύο χρόνια λατρέψαμε το Bao γιατί εκτός από το Όσκαρ καλύτερης παιδικής ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων πήρα δικαίως και το «όσκαρ» μητρότητας της καρδιάς μας.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση
Back To Top