Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.
Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge συνδύασαν τα αποτελέσματα από 61 μελέτες, με στοιχεία από 6.711 συμμετέχοντες από Βρετανία και ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της μερίδας, το σερβίτσιο, τη συσκευασία του φαγητού και την κατανάλωση.
Τι βρήκαν οι επιστήμονες; Ότι όταν έχεις μπροστά σου μεγαλύτερη μερίδα, μερίδα σε μεγαλύτερο πιάτο και supersize ποτήρι με αναψυκτικό έχεις την τάση να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό και ποτό.
Διαπίστωσαν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάλογα με το φύλο ή άλλους παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος.
«Μπορεί να φαίνεται ολοφάνερο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο τρώνε οι άνθρωποι, όμως, μέχρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη, η συνολική εικόνα ήταν θολή. Υπήρχε επίσης η τάση να αναγνωρίζουμε προσωπικά χαρακτηριστικά όπως η παχυσαρκία ή η έλλειψη αυτοέλεγχου ως μία βασική αιτία για υπερκατανάλωση τροφής από τους ανθρώπους», είπε Dr Gareth Hollands από τη μονάδα έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας που διηύθυνε την έρευνα.
Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες, συστήνουν να θεσπιστούν ανώτατα όρια στις μερίδες που σερβίρονται ή στα μεγέθη των πιάτων και των ποτηριών προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων και έτσι και οι θερμίδες. Υποστηρίζουν ότι με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από ενήλικες μέχρι και 16% στη Βρετανία, δηλαδή μείον 280 θερμίδες, και έως και 29% στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε 527 θερμίδες λιγότερο.
Μήπως ήρθε η ώρα, με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, να τσεκάρεις κι εσύ το μέγεθος των πιατικών σου;