Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία
Ως κάποιος με βαθύ πάθος για τα φιλιππινέζικα επιδόρπια, έχω συνηθίσει να ψήνω με όσο το δυνατόν περισσότερο ube—έναν λαμπερό μωβ κόνδυλο εγγενές στις Φιλιππίνες—. Ήταν ένα αεράκι: Το Ube εμφανίζεται σε πολλά νόστιμα πιάτα των Φιλιππίνων, όπως το halo-halo, τα κέικ ρολά και το champorado, γνωστό και ως κουάκερ ρυζιού. Το καλύτερο μέρος, εκτός από την όμορφη λιλά απόχρωση και τη διακριτικά γλυκιά γεύση του ube; Είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είτε είστε λάτρης του ube για πολλά χρόνια είτε νιώθετε έμπνευση να ξεκινήσετε το ψήσιμο με μωβ προϊόντα για πρώτη φορά, ιδού: η πιο τέλεια (και εύκολη) συνταγή ube brownie που με κάποιο τρόπο καταφέρνει να συσκευάσει ένα ολόκληρο μάτσο αντιοξειδωτικά σε ένα νόστιμο επιδόρπιο.
Μας έρχεται από τις μακρινές Φιλιππίνες και είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές της χώρας. Αν και η ονομασία «γιαμ» προέρχεται από τη λέξη «nyama» που στα Σουαχίλι σημαίνει «κρέας», στην πραγματικότητα το μωβ γιαμ δεν είναι κρέας, αλλά λαχανικό. Συγκεκριμένα, θυμίζει γλυκοπατάτα, αλλά έχει ακόμα πιο γλυκιά γεύση από τη γλυκοπατάτα και -φυσικά!- πολύ πιο… ενδιαφέρον χρώμα.
Όσον αφορά την διατροφική του αξία, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το μωβ γιαμ ή ube έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά. Πραγματικά, απλά και μόνο κοιτάζοντάς το, έρχονται στο μυαλό μου αμέτρητες συνταγές.
Γιατί αυτά τα ube brownies είναι πιο θρεπτικά από τα συνηθισμένα μπράουνι
Το ube είναι πλούσιο σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Οι ανθοκυανίνες είναι το φλαβονοειδές που βρίσκεται σε φυτικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την παροχή ορισμένων φρούτων και λαχανικών -όπως τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, το κόκκινο λάχανο και το ούμπε- τις βαθιές κόκκινες, μπλε και μοβ χρωστικές τους.
Οι ανθοκυανίνες έχουν επίσης συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία που ενισχύουν τη μακροζωία. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να παρέχουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορεί να βελτιώσουν την κυτταρική λειτουργία, προσφέρουν αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τόσο το ανοσοποιητικό όσο και την υγεία της καρδιάς.
Τα βασικά συστατικά για την παρασκευή ube brownies
Tα ube brownies είναι ο τέλειος συνδυασμός μαλακού, λαχταριστού μπράουνις και της υπέροχης γεύσης μωβ γιαμ. Για να τα φτιάξετε απαιτούνται μερικά απλά συστατικά που βρίσκονται στις περισσότερες τυπικές συνταγές για μπράουνι, όπως βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι. Αλλά τα πράγματα γίνονται πολύ πιο συναρπαστικά (και μοβ!) όταν το ube μπαίνει στο παιχνίδι.
Σε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να βρείτε το ube σε δύο μορφές: εκχύλισμα και μαρμελάδα. Και τα δύο μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένα. Ωστόσο, μπορείτε ανεπιφύλακτα να φτιάξετε τη συνταγή σας για ube halaya (μαρμελάδα) από την αρχή, η οποία περιλαμβάνει νόστιμα συστατικά όπως συμπυκνωμένο γάλα, ube και γάλα εβαπορέ.
Και, φυσικά, μια συνταγή για μπράουνι δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μερικούς (τόνους) τσιπς λευκής σοκολάτας. Βασικά, είναι ασφαλές να πούμε ότι όταν το ube και το brownie συνδυάζονται, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.
Συνταγή Ube brownie
Αποδίδει 24 μερίδες
Συστατικά
1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο λιωμένο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
περίπου 2 φλιτζάνια μαρμελάδα ube (σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα ube
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι κομματάκια λευκής σοκολάτας
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Λαδώνετε ένα ταψί 9 x 13 ιντσών και το στρώνετε με λαδόκολλα με μια ελαφριά προεξοχή σε κάθε πλευρά. Αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο, 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και 1/4 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενσωματωθούν.
Προσθέστε το αυγό, τη μαρμελάδα ube και 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα ube και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
Κοσκινίστε 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μείγμα σας και ανακατέψτε απαλά μέχρι να μην μείνουν σημαντικές λωρίδες αλευριού (μην το ανακατεύετε υπερβολικά). Το κουρκούτι θα είναι πηχτό.
Προσθέστε απαλά 1 φλιτζάνι κομματάκια λευκής σοκολάτας μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Μεταφέρετε στο έτοιμο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα γύρω-γύρω με μια σπάτουλα.
Ψήνετε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στη μέση με ελάχιστη στεγνή ψίχα.
Ψύξτε στο ταψί για 20 λεπτά, αφαιρέστε από το ταψί να κρυώσει εντελώς και μετά κόψτε σε μπάρες.