Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Είναι πολύ θρεπτικό
Το Ταχίνι είναι γεμάτο από καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:
Θερμίδες: 90 θερμίδες
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Λίπος: 8 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Ίνες: 1 γραμμάριο
Θειαμίνη: 13% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη Β6: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης
Φώσφορος: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης
Μαγγάνιο: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης
Το Ταχίνι είναι μεγάλη πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και οι δύο από τις οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης υψηλό σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.
Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.
Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
Ταχίνι και σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν και σε μερικές περιπτώσεις βοηθάνε και στην επούλωση των πληγών.
Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ορισμένα συστατικά του θεωρούνται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα
Το ταχίνι περιέχει συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.
Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση
Το σουσάμι εξετάζεται επίσης για πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους. Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχει το σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για το αντικαρκινικό τους δυναμικό. Και οι δύο μπορούν να προάγουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Μπορείτε εύκολα να το προσθέσετε στη διατροφή σας
Πώς να φτιάξετε ταχίνι
Υλικά
2 φλιτζάνια (284 γραμμάρια) σουσάμι
1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα, ζεστάνετε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Σε ένα μπλέντερ, αλέθετε το σουσάμι. Βράζετε σιγά-σιγά σε λάδι μέχρι να φτάσει γίνει πάστα. Μπορείτε να διατηρήσετε το ταχίνι σας στο ψυγείο για έναν μήνα.
Στο εμπόριο θα βρείτε ταχίνι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο, έτοιμο ταχίνι, ταχίνι με μέλι, ακόμα και ταχίνι με κακάο. Μερικοί χρησιμοποιούν το ταχίνι στα ζεστά τους ροφήματα. Τώρα για τη Σαρακοστή θα βρείτε και χαλβά με ταχίνι.