Μέτρια | Μερίδες : 4 | 05.00-10.00 |
Μάθετε να εκτελείτε με ακρίβεια το κλασικό φαγητό της μαμάς.
Υλικά:
160 γρ. καθαρισμένη μελιτζάνα
330 γρ. κολοκύθι
75 γρ. κίτρινη πιπεριά
100 γρ. πράσινη πιπεριά
50 γρ. κόκκινη πιπεριά
125 γρ. πατάτα
20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 γρ. βασιλικό ψιλοκομμένο
124 γρ. κρεμμύδι λευκό
Για τη σάλτσα μπριάμ
125 γρ. λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
12 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
60 γρ. ελαιόλαδο
1 γρ. ζάχαρη
50 γρ. πελτέ ντομάτας
1,5 γρ. άνηθο
1 γρ. μέντα ψιλοκομμένη
1 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
2 γρ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
37 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. Ντομάτα roma τριμμένη
210 γρ. ζωμό κότας
Αλάτι
Πιπέρι
50 γρ. φέτα τυρί
Οδηγίες:
Για τη σάλτσα: Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο έως ότου πάρει ελαφρώς χρώμα και γίνει σαν μαρμελάδα. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα προσέχοντας να μη πάρει χρώμα και καεί. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ώστε να φύγει η οξύτητα του πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζωμό, το άνηθο και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μπριάμ
Όλα τα λαχανικά είναι κομμένα σε πάχος 1 εκατοστό. Παίρνουμε όλα τα υλικά τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου 55 λεπτά αφού έχουμε κλείσει το ταψί με αλουμινόχαρτο, έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά και δέσει η σάλτσα. Βγάζουμε στη συνέχεια το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τη φέτα και ανοίγουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να πάρει χρώμα.