Δύσκολη | Μερίδες : 4 | 05.00-10.00 |
Γεύση από Ιαπωνία δια μέσω Ιταλίας σε ένα ξεχωριστό πιάτο.
Υλικά:
350 γρ. ρύζι
150 γρ. βούτυρο
20 γρ. wasabi
1 λίτρο ζωμό ψαριού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φιλέτα τόνου (150 γρ. το ένα)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 σφηνάκια σακέ
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
20 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μαρινάτα για τον τόνο:
Λίγο ελαιόλαδο
2 – 3 σταγόνες λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Λίγη σόγια
1 κ.γ. μέλι
Λίγο κύμινο
Αφήνουμε τον τόνο μία ώρα να μαριναριστεί
Οδηγίες:
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το βούτυρο (50 γρ) και το wasabi. Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο (100 γρ), προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε καλά. Ύστερα ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το τοστάρουμε για 3 – 4 λεπτά. Σβήνουμε με το σακέ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να το πιει. Σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει το ζωμό να βράζει και ξεκινάμε να τον ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα μέσα στο ρύζι, πάντα σε δυνατή φωτιά. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δένουμε με το βούτυρο και το wasabi που είχαμε ανακατέψει στην αρχή, την παρμεζάνα και το ξύσμα πορτοκάλι. Το σκεπάζουμε για 2 -3 λεπτά να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αναποδογυρίζουμε τα φιλέτα τόνου, αφήνοντάς τα 2 λεπτά από τη μία μεριά και 2 λεπτά από την άλλη. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε βάζοντας σε ένα πιάτο το ριζότο και πάνω σε κάθε πιάτο απλώνουμε το φιλέτο.