Δύσκολη | Μερίδες : 4 | 05.00-10.00 |
Μαζέψτε τα μετά τη βροχή και αρωματίστε τα με λιχουδιές της φύσης.
Υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια
1 ποτηράκι ξύδι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι αλεύρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τα χόρτα
30 γρ. άνηθο
20 γρ. δυόσμο
20 γρ. μαϊντανό
15 γρ. μάραθο
17 γρ. χυμό λεμονιού
15 γρ. πάπρικα γλυκιά
5 γρ. πάπρικα καυτερή
250 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. κρεμμύδι ξερό
15 γρ. φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο
110 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι μαύρο
(το καλοκαίρι)
250 γρ. κοκκινογούλι
250 γρ. σέσκλα
150 γρ. σπανάκι
ή το χειμώνα
λάπατα – αγριόχορτα κ.λ.π.
(Τα χόρτα είναι όλα πλυμένα και καθαρισμένα)
Οδηγίες:
Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε µία λεκάνη µε νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, πετάμε όσα δεν τα έβγαλαν, και τα καθαρίζουμε καλά. Σε µια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μαζί µε 3 κουταλιές αλάτι. Όταν αρχίζουν να βγάζουν αφρούς, προσθέτουμε το ξύδι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Ύστερα πετάμε το νερό και τα ξεπλένουμε πολύ καλά µε κρύο νερό. Αλατίζουμε τα σαλιγκάρια, τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε καυτό ελαιόλαδο µε το στόμιο προς τα κάτω για 3 λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε µια φορά και μετά από 2 λεπτά τα σβήνουμε µε κρασί. Τα αφήνουμε να πάρουν µια βράση και τα σερβίρουμε μαζί με τα χόρτ