Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί. Ρόλος των συμπληρωματικών υλικών, να κάνουν το μείγμα να δέσει, αλλά και να εμπλουτίσουν τη γεύση του.
Στην περίπτωση όμως του μπέργκερ από μοσχαρίσιο κιμά, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Από τη μία, κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο κιμά υψηλής ποιότητας και τίποτα άλλο. Για παράδειγμα, ο J. Kenji Lopéz-Alt, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής «The Food Lab», είναι οπαδός του… μινιμαλισμού καθώς ορίζει το μπέργκερ ως «ένα μπιφτέκι μοσχαρίσιου κιμά χωρίς αλάτι, καρυκεύματα και οποιουδήποτε άλλου είδους πρόσθετα». Αρκεί να προσθέσεις αλάτι, υποστηρίζει ο ίδιος, για να αλλάξει αμέσως η υφή του και να γίνει πιο σφιχτό, περίπου σαν λουκάνικο.
Άλλοι, πάλι, προσθέτουν στο μπέργκερ μια πληθώρα υλικών. Όπως η food editor Samantha Weiss Hills, που γράφει στο Food52.com πως όσο περισσότερα υλικά περιέχει, τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση του. «Δεν χρειάζεται πολλά για να βελτιώσεις το μπέργκερ σου. Βασικά, αρκεί να προσθέσεις ένα ακόμα συστατικό», σχολιάζει, προτείνοντας μπέικον, πίκλες, φρέσκο τσορίθο, τυρί ή τζίντζερ.
Εσύ, ποιας «σχολής» είσαι; Της μινιμαλιστικής ή της μαξιμαλιστικής; Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν θα διαφωνήσει ότι βασικό συστατικό ενός καλού μπέργκερ είναι ο κιμάς υψηλής ποιότητας.