Αυτό το δημοφιλές λαχανικό που μπορείς να το βρεις σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
Το σπαράγγι είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και είναι γεμάτο με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες
Το σπαράγγι έχει χαμηλές θερμίδες αλλά διαθέτει εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.
Μόλις μισό φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένου σπαραγγιού περιέχει:
Θερμίδες: 20
Πρωτεΐνη: 2,2 γραμμάρια
Λίπος: 0,2 γραμμάρια
Ίνες: 1,8 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 12% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Α: 18% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Κ: 57% της ΣΗΠ
Φολικό: 34% της ΣΗΠ
Κάλιο: 6% της ΣΗΠ
Φωσφόρος: 5% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Ε: 7% της ΣΗΠ
Το σπαράγγι διαθέτει επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Επιπλέον, το σπαράγγι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των κυττάρων και του σχηματισμού DNA.
Σήμερα το βάζουμε σε μια ιταλική συνταγή που συνδυάζει τα ευεργετικά του οφέλη με την κρεμώδη υφή της μοτσαρέλας και τη νοστιμιά της ντομάτας.
Caprese με σπαράγγια
ΥΛΙΚΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 κιλό σπαράγγια, κομμένα στελέχη
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για ψιλόβροχο
αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 φλ. τεμαχισμένη μοτσαρέλα
2 φλ. ντοματίνια, κομμένα στο μισό
1/2 φλ. βαλσάμικο ξύδι
1/4 φλ. μέλι
Λεπτά φύλλα φρέσκου βασιλικού, για γαρνιτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 210°. Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξε τα σπαράγγια με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σπρώξε τα προς τη μία πλευρά του ταψιού και πασπάλισέ τα με τη μοτσαρέλα από πάνω.
Στην άλλη πλευρά του ταψιού, ρίξε ντοματίνια με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια και το τυρί να λιώσει, περίπου 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεις το βαλσάμικο dressing: Σε μια μικρή κατσαρόλα, συνδύασε βαλσάμικο ξύδι και μέλι. Σιγόβρασε μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ, ανακατεύοντας περιστασιακά, 15 λεπτά (το μείγμα πρέπει να επικαλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού). Άφησε να κρυώσει ελαφρώς.
Μεταφέρεις τα «τυρένια» σπαράγγια σε μια πιατέλα. Συμπληρώνεις με ψητές ντομάτες και περιχύνεις με βαλσάμικο γλάσο και γαρνίρεις στο τέλος με βασιλικό.