Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) πιστεύει ότι καλό είναι να καταναλώνουμε όχι μόνο τη σάρκα του φρούτου αλλά και τη φλούδα, ακόμα και τους σπόρους του.
Για την ακρίβεια, πιστεύει ότι οι σπόροι μπορούν να γίνουν ένα πρώτης τάξης υλικό για να δώσουμε γεύση σε σιρόπια και σος μήλου. Με αυτό τον τρόπο, όπως πιστεύει, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας.
Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Canora, να μην αφήνουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο είναι για να μειώσουμε τις σπατάλες φαγητού, ένα μεγάλο πρόβλημα του δυτικού κόσμου: Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το 30-40% των αποθεμάτων φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια και πολλά από αυτά τα οργανικά απόβλητα καθώς αποσυντίθενται στις χωματερές αυξάνουν τις εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που συντελεί στην αλλαγή κλίματος στον πλανήτη.
Επιπλέον, τρώγοντας ακόμα και τον πυρήνα του μήλου, ωφελούμε τον οργανισμό μας. Όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dawn Jackson Blatner, «η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών είναι γεμάτη φυτικές ίνες και συνήθως ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά». Αυτός ο κανόνας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τα μήλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τις μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και ούτω καθεξής, όπως συμπληρώνει η ίδια.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο; Μπορούμε, όπως προτείνει ο Canora, να προσθέσουμε ολόκληρες φέτες μήλου στις τηγανίτες μας, να βράσουμε τον πυρήνα του σε σιρόπι και να αλέσουμε τη φλούδα του μαζί με πίτουρο βρόμης. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε φέτες μήλου μαζί με τον πυρήνα τους σε ένα μπουκάλι ουίσκι για να δώσουμε στο ποτό ένα διακριτικό φρουτώδες άρωμα.
«Από τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο, γίνεται ευκολότερο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και για άλλες τροφές, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια», προσθέτει ο Canora. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να απορρίψουμε μέρη ενός φρούτου ή λαχανικού που μέχρι τώρα θεωρούσαμε «σκουπίδια». Αρκεί, προτού τα καταναλώσουμε, να συμβουλευτούμε το διατροφολόγο μας ή τον οικογενειακό γιατρό μας.