Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) πιστεύει ότι καλό είναι να καταναλώνουμε όχι μόνο τη σάρκα του φρούτου αλλά και τη φλούδα, ακόμα και τους σπόρους του.

Για την ακρίβεια, πιστεύει ότι οι σπόροι μπορούν να γίνουν ένα πρώτης τάξης υλικό για να δώσουμε γεύση σε σιρόπια και σος μήλου. Με αυτό τον τρόπο, όπως πιστεύει, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Canora, να μην αφήνουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο είναι για να μειώσουμε τις σπατάλες φαγητού, ένα μεγάλο πρόβλημα του δυτικού κόσμου: Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το 30-40% των αποθεμάτων φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια και πολλά από αυτά τα οργανικά απόβλητα καθώς αποσυντίθενται στις χωματερές αυξάνουν τις εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που συντελεί στην αλλαγή κλίματος στον πλανήτη.

Επιπλέον, τρώγοντας ακόμα και τον πυρήνα του μήλου, ωφελούμε τον οργανισμό μας. Όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dawn Jackson Blatner, «η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών είναι γεμάτη φυτικές ίνες και συνήθως ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά». Αυτός ο κανόνας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τα μήλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τις μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και ούτω καθεξής, όπως συμπληρώνει η ίδια.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο; Μπορούμε, όπως προτείνει ο Canora, να προσθέσουμε ολόκληρες φέτες μήλου στις τηγανίτες μας, να βράσουμε τον πυρήνα του σε σιρόπι και να αλέσουμε τη φλούδα του μαζί με πίτουρο βρόμης. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε φέτες μήλου μαζί με τον πυρήνα τους σε ένα μπουκάλι ουίσκι για να δώσουμε στο ποτό ένα διακριτικό φρουτώδες άρωμα.

«Από τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο, γίνεται ευκολότερο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και για άλλες τροφές, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια», προσθέτει ο Canora. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να απορρίψουμε μέρη ενός φρούτου ή λαχανικού που μέχρι τώρα θεωρούσαμε «σκουπίδια». Αρκεί, προτού τα καταναλώσουμε, να συμβουλευτούμε το διατροφολόγο μας ή τον οικογενειακό γιατρό μας.

empty alt

Η δύναμη του πρωινού

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Πώς να μαρινάρετε το ψητό της Ανάστασης

  Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Μίλα μου για μήλα… τσιπς

Αν το φθινόπωρο ήταν φρούτο θα ήταν το μήλο – κι εδώ θα βρεις μια συνταγή για ένα σνακ που θα σε ενθουσιάσει: τσιπς μήλου! Το να φτιάξεις τα δικά σου τσιπς είναι εξαιρετικά εύκολο – ακόμα και χωρίς να διαθέτεις επαγγελματικό εξοπλισμό.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
Back To Top