Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του. Είναι τέλειο όταν συνδυάζεται με ένα δημητριακό της επιλογής σου – το λατρεύω με μαγειρεμένο ρύζι ή κεχρί – ή ένα κομμάτι ωραίο, φλοιώδες ψωμί. Ο συνδυασμός κρεμμυδιού, σκόρδου και ντομάτας (σε δύο μορφές) συνδυάζεται με τις ελαφρώς καρυκευμένες εντάσεις από κύμινο, κόλιανδρο, και το πιο σημαντικό, καπνιστή πάπρικα εξαιρετικής ποιότητας.
Η αντσούγια είναι προαιρετική, αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να την παρακάμψεις: η γεύση που προέρχεται από αυτό το μικρό μικρό ψάρι προσθέτει πολύ περισσότερα από κάτι απλό ή στερεοτυπικό. Η ζάχαρη εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό εξισορροπώντας την οξύτητα των ντοματών και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη φυσική τους γλυκύτητα. Και το σπανάκι; Μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν, μετατρέποντας σε μια κρεμώδη γοητεία υφής – μια πολύ ευχάριστη προσθήκη, ειδικά αν ψάχνεις για την ενίσχυση του Ποπάι μέσα στην ημέρα σου.
ΥΛΙΚΑ:
4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο
1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο
6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες
Αλάτι
1 κουτ. καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτ. αλεσμένο κύμινο
1 κουτ. κορίανδρο
1 φιλέτο καπνιστού γαύρου ή αντζούγιας (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός
250 γρμ. baby σπανάκι
500 γρμ. κατεψυγμένα ρεβίθια ή ξερά ρεβίθια που έχεις μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ (κάνουν και οι κονσέρβες ρεβιθιών, αρκεί να τις σουρώσεις)
500 γρμ. τριμμένες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Φρεσκοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύεις μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτεις πάπρικα, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο και ανακατεύεις μέχρι να βγουν τα αρώματα, 1 λεπτό. Προσθέτεις τον γαύρο ή την αντζούγια και τον ντοματοπολτό και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η αντζούγια στο μείγμα.
Προσθέτεις την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το σπανάκι και μαγειρεύεις μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο και μόλις μαραθεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις τα ρεβίθια, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ζωμό και αλατοπιπερώνεις. Φέρνεις σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν. Καλύπτεις με το καπάκι και μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρείς το καπάκι και συνεχίζεις το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.
Γαρνίρεις με μαϊντανό πριν το σερβίρεις. Συνδυάζεις με ριζότο ή φρέσκο ψωμί και ελιές.