Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «ιταλική κουζίνα», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως ένα πιάτο Spaghetti, όμως ζυμαρικά δεν είναι μόνο τα κλασικά αυτά μακρόστενα μακαρόνια. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δεκάδες είδη τους, καθένα από τα οποία ταιριάζει με διαφορετικές σάλτσες και σε διαφορετικές συνταγές.
Ο παρακάτω οδηγός θα σου συστήσει τους πιο διαδομένους τύπους ζυμαρικών, αλλά και τον ιδανικό τρόπο να τους χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου, ώστε το αποτέλεσμα να σε κάνει να αναφωνήσεις «Mamma mia!».
Spaghetti
Τι είναι: Το γνώριζες ότι αυτά τα θαύματα της γαστρονομίας, που κατάγονται από τη Νάπολη, ονομάστηκαν έτσι (το 1842, από τον Antonio Viviani) γιατί έμοιαζαν με μικρά κομμάτια σπάγκου; Σήμερα είναι, θα τολμούσαμε να πούμε, τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά, και γιατί μαγειρεύονται γρήγορα (ιδιαίτερα τα υπέρλεπτα Spaghettini, είναι έτοιμα σε 5’) και επειδή η απόλαυση της κάθε μπουκιάς τους, που προϋποθέτει το αργό τύλιγμά τους γύρω από το πιρούνι, είναι μια μικρή ιεροτελεστία.
Πού χρησιμοποιούνται: Φυσικά, τα Spaghetti οφείλουν τη δημοτικότητά τους και στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευέλικτα σε συνδυασμούς. Ταιριάζουν και με σάλτσες ντομάτας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνταγές ζυμαρικών χωρίς σάλτσα – π.χ. σε ένα πιάτο κάτσιο ε πέπε (που σημαίνει, ουσιαστικά, τυρί και πιπέρι) ή με όστρακα και άλλα θαλλασινά.
Spaghetti
Linguine
Τι είναι: «Συγγενείς» των Spaghetti, δεδομένου του μεγάλου μήκους τους, προέρχονται από τη Γένοβα.
Πού χρησιμοποιούνται: Επιδεικνύουν ένα μεγάλο ατού: χάρη στο πλατύ σχήμα τους, μπορούν να βρουν το ταίρι τους ακόμα και σε λεπτόρρευστες σάλτσες (για παράδειγμα, σε σπιτικές πέστο ή σε ανάλαφρες σάλτσες λαχανικών), για τις οποίες λειτουργούν ως μια καλή βάση.
Farfalle
Τι είναι: Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και ο λόγος που βαφτίστηκαν έτσι είναι προφανής. Καθώς φτιάχνονται από ένα φύλλο ζύμης που κόβεται σε τετραγωνάκια και «τσιμπιέται» στο κέντρο, έχουν μεγαλύτερο πάχος στη μέση και μικρότερο στις άκρες.
Πού χρησιμοποιούνται: Χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα τους, αφενός κρατούν τέλεια τις πλούσιες σάλτσες (π.χ. από ντομάτα ή τυρί) και αφετέρου ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο, φέρνοντάς τον σε επαφή με δύο διαφορετικές υφές στο ίδιο ζυμαρικό! Χρησιμοποίησε ελεύθερα τα Farfalle και σε κρύες σαλάτες –για παράδειγμα με τυρί, ζαμπόν, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντρέσινγκ από μαγιονέζα και μουστάρδα– και σε κάθε πιάτο που θέλεις να «τιμήσουν» τα παιδιά. Όλα τα πιτσιρίκια λατρεύουν τα Farfalle, μάλλον επειδή εντυπωσιάζονται από τη χαριτωμένη μορφή τους!
Farfalle
Fusilli
Τι είναι: Μπορεί στα ελληνικά να τα ξέρουμε ως «βίδες», όμως αυτά τα ζυμαρικά, με ρίζες από την κεντρική και βόρεια Ιταλία, χρωστούν το όνομά τους στην ανέμη όπου τα παλιά χρόνια τυλιγόταν το μαλλί.
Πού χρησιμοποιούνται: Στο χαρακτηριστικό σπιράλ σχήμα τους, ωστόσο, δεν οφείλουν μόνο την ονομασία τους, αλλά και την ευελιξία τους στους συνδυασμούς. Κι αυτό γιατί παγιδεύουν στο εσωτερικό τους ακόμα και την πιο ανάλαφρη σάλτσα, με αποτέλεσμα να δένουν εξίσου επιτυχημένα με σπιτικές πέστο αλλά και με πλούσιες σος από ντομάτα ή τυρί.
Rigatoni
Τι είναι: Κοντά ζυμαρικά, με σωληνωτό σχήμα και ρίγες στην επιφάνεια.
Πού χρησιμοποιούνται: Τα Rigatoni εγκλωβίζουν κάθε σάλτσα, από την πιο λεπτόρρευστη (π.χ. με βάση τα λαχανικά) μέχρι την πιο πλούσια (όπως μια πληθωρική καρμπονάρα). Χάρη στο σχετικά μεγάλο πάχος τους, έχουν καλό κράτημα στο βράσιμο και βρίσκονται στο στοιχείο τους σε συνταγές για γεμιστές πίτες ζυμαρικών και για ζυμαρικά φούρνου.
Penne
Τι είναι: Επίσης με κοίλο εσωτερικό και μικρό μήκος, τα Penne είναι κοντινός συγγενής των Rigatoni, με τη διαφορά ότι το κόψιμό τους στις γωνίες τα κάνει να μοιάζουν, πράγματι, με την άκρη της πένας! Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα Penne Lisce, με τη λεία επιφάνεια που χαϊδεύει τον ουρανίσκο, και τα Penne Rigate, με τις χαρακτηριστικές ρίγες που προσθέτουν ενδιαφέρον στην υφή και την εμφάνιση ενός πιάτου. Αν, δε, διαλέξεις τα τρίχρωμα Mezze Penne Tricolore, θα δημιουργήσεις ένα πιάτο-καλειδοσκόπιο γεύσεων και χρωμάτων.
Πού χρησιμοποιούνται: Όπως και τα Rigatoni, ταιριάζουν και με ανάλαφρες και με πλούσιες σάλτσες, αλλά βρίσκουν το άλλο τους μισό σε μια σάλτσα αραμπιάτα ή στο ραγού.
Penne
Κοφτό
Τι είναι: Ο πιο πιστός σύντροφος, από την οικογένεια των κοντών ζυμαρικών, για το χταποδάκι κατσαρόλας.
Πού χρησιμοποιείται: Το Κοφτό μακαρονάκι, ωστόσο, βρίσκει και άλλες χρήσεις στην κουζίνα, χάρη στο καλό κράτημα στο βράσιμο και την εξαιρετική υφή. Μπορείς να το προσθέσεις σε μια σούπα λαχανικών ή στην κρεατόσουπα, αλλά και σε κρύες σαλάτες, π.χ. με ψάρι και μαγιονέζα.
Tortellini
Τι είναι: Ενώ όλα τα ζυμαρικά αισθάνονται μοναξιά χωρίς, έστω, λίγο ελαιόλαδο και σκορδάκι, τα Tortellini, που γεννήθηκαν στην Ιταλία, στην περιοχή της Emilia (και πιο συγκεκριμένα στην Bologna και τη Modena), αποτελούν μια ολοκληρωμένη γευστική πρόταση, καθώς είναι γεμισμένα με υλικά όπως προσούτο ή τυρί.
Πού χρησιμοποιούνται: Απλά επιλέγεις ανάμεσα στα Tortellini με Τυριά ή Tortellini με Prosciuto, τα βράζεις, πασπαλίζεις, αν θέλεις, με λίγο τριμμένο τυρί και απολαμβάνεις.
Lasagne
Τι είναι: Πρόκειται ουσιαστικά για ζυμαρικά σε μορφή φύλλου από ζύμη με αυγό (Lasagne Uovo), τα οποία κυκλοφορούν και σε μια «πράσινη» εκδοχή με γεύση σπανάκι (Lasagne con Spinaci).
Πού χρησιμοποιούνται: Είναι ιδανικά για συνταγές στο φούρνο, για παράδειγμα με μπεσαμέλ και λαχανικά, με κιμά και ντομάτα ή με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Επίσης, ταιριάζουν ιδιαίτερα σε ραγού με σάλτσα μπολονέζ. Τα πράσινα λαζάνια, ειδικότερα, αναδεικνύονται σε συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κόκκινο ραντίτσιο, με το οποίο δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα γευστική αρμονία και χρωματική αντίθεση.
Lasagne
Canelloni
Τι είναι: Υπάρχουν στην ιστορία της γαστρονομίας από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς ήδη οι μακρινοί μας πρόγονοι έφτιαχναν μια ζύμη από σιτάρι, νερό και αλάτι, την οποία στη συνέχεια έκοβαν ορθογώνια και έκαναν ρολό. Τα Canelloni είναι κοντινοί συγγενείς των Lasagne, μόνο που έχουν σωληνωτό σχήμα.
Πού χρησιμοποιούνται: Ταιριάζουν ιδιαίτερα σε πληθωρικές συνταγές φούρνου, για παράδειγμα μπορείς να τα απολαύσεις γεμιστά με κιμά ή με ρικότα και σπανάκι, και με μια επικάλυψη κόκκινης σάλτσας ή μπεσαμέλ.
Pappardelle
Τι είναι: Αυτές οι πλατιές λωρίδες ζυμαρικών λειτουργούν ως ιδανική βάση για σάλτσες που ενσωματώνουν μπουκίτσες κρεάτος.
Πού χρησιμοποιούνται: Μπορούν να βρουν το ταίρι τους σε πιάτα με κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια, με κρέμα γάλακτος και κοτόπουλο, αλλά και σε ραγού. Συνοδεύονται όμως εξίσου επιτυχημένα και με σάλτσες από κρέμα γάλακτος και μανιτάρια πορτσίνι, ενώ μπορείς να τις προσθέτεις άφοβα, σπασμένες, ακόμα και σε σούπες ή σε πουρέ λαχανικών.
Pappardelle
Tagliatelle
Τι είναι: Οι Ταλιατέλες, που θυμίζουν τις παραδοσιακές μας χυλοπίτες, είναι πολύ δημοφιλείς στη βόρεια Ιταλία, ιδιαίτερα όταν παντρεύονται με τυρί και βούτυρο ή με σπιτικές πέστο βασιλικού.
Πού χρησιμοποιούνται: Με τραχύ και πορώδες φύλλο, ταιριάζουν εξίσου σε ελαφριές σάλτσες με λαχανικά ή με ντομάτα και μυρωδικά, αλλά και σε πιο πληθωρικά πιάτα (π.χ. ραγού). Συνδύασέ τις άφοβα, για παράδειγμα, είτε με μια ανάλαφρη σάλτσα με γαρίδες και κολοκυθανθούς είτε με μια πλούσια και μεστή μπολονέζ.
Μάθε περισσότερα για τα ζυμαρικά
Ανακάλυψε τα παραπάνω είδη ζυμαρικών σε διάφορες παραλλαγές (ολικής άλεσης, βιολογικά κ.λπ.), αλλά και ακόμα περισσότερους τύπους ζυμαρικών, συν έτοιμες σάλτσες με τις οποίες μπορείς να τα συνοδεύσεις, στο www.barilla.com