Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι παρακάτω συμβουλές:

1. Χρησιμοποίησε και από τις δύο πλευρές μια επιφάνεια κοπής, αν πρόκειται να κόψεις δύο διαφορετικά υλικά.

2. Πρόσθεσε πρώτα τα ξηρά υλικά (π.χ. ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι) και μετά τα υγρά (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, ελαιόλαδο), αν σου το επιτρέπει η συνταγή: τα πρώτα αφήνουν ελάχιστα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον μία ακόμα φορά το ίδιο σκεύος ή εργαλείο. Ας πούμε, αν ρίχνεις σε ένα φαγητό ένα κουταλάκι αλάτι και τρία μουστάρδα, πρόσθεσε πρώτα το αλάτι και μετά τη μουστάρδα, με το ίδιο κουτάλι.

3. Φύλαξε τα «όχι πολύ λερωμένα» σκεύη/εργαλεία σε μια γωνιά της κουζίνας, όπως πάνω στην επιφάνεια κοπής, αντί να τα βάλεις κατευθείαν στο νεροχύτη, μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδικασία προετοιμασίας ενός φαγητού: Έτσι, π.χ. το ποτήρι που χρησιμοποίησες ως δοσομετρητή για τη ζάχαρη, μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αργότερα για να μετρήσεις το αλεύρι, χωρίς να το πλύνεις στο ενδιάμεσο.

4. Βάλε τα πολύ βρόμικα σκεύη να μουλιάσουν κατευθείαν: Γέμισε μια ήδη βρόμικη κατσαρόλα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων, όπου θα προσθέτεις κάθε εργαλείο και σκεύος που χρησιμοποιείς στη συνταγή σου (και που είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις μέχρι το τέλος της). Με το μούλιασμα αφαιρούνται εύκολα ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού.

5. Χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας αντί για πολλές μεζούρες: Με την προϋπόθεση, βέβαια, οι ποσότητες των υλικών να αναγράφονται και σε γραμμάρια. Έτσι, δεν θα λερώσεις ένα σωρό ποτήρια, φλιτζάνια και κουτάλια για να υπολογίσεις πόσο θα χρειαστείς από κάθε υλικό.

6. Χρησιμοποίησε το μάτι σου αντί για πολλές μεζούρες: Αν έχεις φτιάξει ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο φαγητό, το πιθανότερο είναι πλέον να μπορείς να υπολογίσεις τις ποσότητες των υλικών του με το μάτι, αποφεύγοντας έτσι να λερώσεις περιττά σκεύη. Μη φοβηθείς να το κάνεις: ίσως αξίζει… το ρίσκο, για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων!

7. Στρώσε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο: Γιατί στο πλύσιμο των πιάτων δεν υπάρχει χειρότερο από το τρίψιμο ενός ταψιού, ακόμα και αν έχεις προνοήσει να το μουλιάσεις για αρκετή ώρα.

empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

10 μυστικά της ιταλικής κουζίνας για να πάρεις Master στη μακαρονάδα

Τι κοινό έχουν ο πρωταθλητής τένις Roger Federer και ο chef Davide Oldani; Είναι και οι δύο δεξιοτέχνες σε ό,τι κάνουν, δηλαδή στον αθλητισμό και στη μαγειρική αντίστοιχα.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Πώς θα ψήσεις μια πατάτα στο φούρνο

Έχει υπερβολική ζέστη για να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις, αλλά δεν θέλεις να φας για μεσημεριανό (μία ακόμα) σαλάτα; Ψήσε μία πατάτα στο φούρνο.
empty alt

4 tips για να φτιάξεις νόστιμα κεφτεδάκια

1. Αντί για γαλέτα, χρησιμοποίησε μουλιασμένο ψωμί: Μπορεί η γαλέτα να είναι η εύκολη λύση, αλλά το ψωμί θα κάνει τα κεφτεδάκια σου απίστευτα μαλακά.
empty alt

Μπορείς να ρίξεις στα κάρβουνα μια κατεψυγμένη μπριζόλα;

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την τέλεια μαρμελάδα ντομάτας!

Αυτή η μαρμελάδα είναι το τέλειο συνοδευτικό για την απόλυτη ποικιλία τυριών – ή το ονειρικό πρωινό όσων προτιμούν να συνδυάζουν τα αλμυρά με τα γλυκά! Ισορροπεί τη γλυκύτητα που έχουν τα ντοματίνια με τη γήινη γεύση του δεντρολίβανο, αλλά και αναδύει υπέροχα τα αρώματα από θυμάρι […]
Back To Top