Οι αλήθειες και οι μύθοι γύρω από το αγαπημένο ρόφημα έχουν αναθεωρηθεί πολλές φορές. Μια καινούργια μελέτη δείχνει ότι τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώνουν τις πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Τα ευρήματα της μελέτης αφορούν τους καρκίνους με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης (ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι) που αποτελούν την πιο συχνή μορφή της νόσου, καθώς και τις γυναίκες όλων των ηλικιών (πριν και μετά την εμμηνόπαυση). Ο καφές, αντιθέτως καφές δεν φαίνεται να προστατεύει από τους καρκίνους με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς, υποστηρίζουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου» (IJC) οι ερευνητές
Η σχετική έρευνα έγινε με την συμμετοχή 42.009 γυναικών, οι οποίες την περίοδο 1991-1992, σε ηλικία 30 έως 49 ετών, δήλωσαν συμμετοχή σε μεγάλη σουηδική μελέτη. Έως το 2012, οι 1.395 από αυτές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Το συμπέρασμα από την ανάλυση των διατροφικών τους συνηθειών έδειξε πως όσες έπιναν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 13% μικρότερο κίνδυνο ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού. Την ίδια στιγμή σες έπιναν πέντε ή περισσότερα είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσες έπιναν κάτω από δύο καφέδες την ημέρα. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που προχώρησε στην έρευνα δεν γνωρίζει τον ακριβή μηχανισμό πίσω από αυτή τη συσχέτιση, αλλά μία θεωρία είναι ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα μαστικά κύτταρα από τις βλάβες που ανοίγουν τον δρόμο στον καρκίνο.
Ο καφές προστατεύει απο τον καρκίνο του μαστού
- Πληροφορίες
Οι αλήθειες και οι μύθοι γύρω από το αγαπημένο ρόφημα έχουν αναθεωρηθεί πολλές φορές. Μια καινούργια μελέτη δείχνει ότι τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώνουν τις πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
Πρέπει να βάζουμε τα λαχανικά στο ψυγείο;
Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Έχετε μόλις επιστρέψει από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς με ένα σωρό σακούλες γεμάτες λαχανικά και φρούτα.
Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!
Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
4 συμβουλές για να αυτοσχεδιάσεις με (σχετική) ασφάλεια στην κουζίνα
Ακόμα και αν δεν έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σου ικανότητες για να ξεφύγεις λίγο από μια συνταγή (ή ακόμα και να αυτοσχεδιάσεις εντελώς), ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα αυξήσεις τις πιθανότητες να φτιάξεις κάτι πραγματικά νόστιμο και πρωτότυπο, βασισμένος στην τόλμη και τη φαντασία...
Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!
Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;
Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας
Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό
Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
Γεύση θαλπωρής με σούπα με ψητή φέτα
Κρεμώδης ζεστή και γευστική αγκαλιά σε μπολ