Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις. Μια από αυτές είναι το κοτόπουλο στο φούρνο, το απόλυτο οικογενειακό φαγητό για ένα μεσημέρι Κυριακής μετά το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και για ένα πολυάσχολο βράδυ καθημερινής, καθώς απαιτεί λίγη ώρα προετοιμασίας και ελάχιστα υλικά – μετά, απλά το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί!

Καθώς όμως είναι εύκολο να παραψηθεί και να στεγνώσει ή να ροδίσει απέξω και από μέσα να παραμείνει άψητο, υπάρχουν κάποια μυστικά ψησίματος που πρέπει να γνωρίζεις, για να το κάνεις νόστιμο, ζουμερό και τρυφερό. Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Επένδυσε στα καλύτερα υλικά: Όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά, έτσι και στο κοτόπουλο το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών! Σου προτείνουμε το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες, μεγαλωμένο σε φάρμες της ορεινής γιαννιώτικης υπαίθρου, όπου το καθαρό περιβάλλον εκτροφής συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρέατος. Διατρέφεται με 100% φυσικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, που του προσδίδουν έντονο κιτρινωπό χρώμα. Φυσικά η γεύση του είναι αυθεντική, όπως σε κάθε χωριάτικο κοτόπουλο.Όχι τυχαία, έχει βραβευτεί από τους ειδικούς του International Taste & Quality Institute με την ανώτατη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης 2018.

Θα το βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος. 

2. Αν δεν σκοπεύεις να το ψήσεις αμέσως, το διατηρείς στο ψυγείο, στο χαμηλότερο ράφι για να βεβαιωθείς ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές σε άλλα τρόφιμα με κίνδυνο επιμόλυνσης.

3. Βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο περίπου δύο ώρες πριν από το ψήσιμο, απομακρύνεις τη συσκευασία του και το ξεπλένεις καλά μέσα-έξω. Το αφήνεις να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας.

4. Μόλις στραγγίσει, το βάζεις ξανά στο ψυγείο. Αυτό το τρικ θα βοηθήσει την πέτσα να στεγνώσει, ώστε να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο.

5. Μία ώρα πριν από το ψήσιμο (ή λιγότερο, αν κάνει ζέστη) βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Την ώρα του ψησίματος ο φούρνος πρέπει να είναι καυτός, ώστε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί γρήγορα, η πέτσα του να γίνει τραγανή και οι χυμοί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

7. Αλατίζεις το εσωτερικό του για να γίνει ομοιόμορφα νόστιμο. Αν θέλεις να δώσεις μια πικάντικη νότα, προσθέτεις και πιπέρι.

8. Σταυρώνεις τα πόδια του στον «αστράγαλο» και τα δένεις με σπάγκο μαγειρικής. Αυτό το τρικ συμβάλλει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

9. Καρυκεύεις εξωτερικά το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι και ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο). Τα ίδια υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για να το γεμίσεις εσωτερικά, αν θέλεις, προτού να δέσεις τα πόδια του. Τέλος, απλώνεις γενναιόδωρα σε όλη την εξωτερική επιφάνειά του λιωμένο βούτυρο. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πέτσα δεν θα γίνει το ίδιο τραγανή.

10. Τοποθετείς το κοτόπουλο στο ταψί, πάνω σε πατάτες και άλλα λαχανικά της επιλογής σου, που θα έχεις καρυκεύσει με τα ίδια υλικά που χρησιμοποίησες και στο κοτόπουλο. Τα λαχανικά θα λειτουργήσουν σαν σχάρα, επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί, ενώ ταυτόχρονα θα του χαρίσουν έξτρα γεύση κατά το ψήσιμο.

11. Το αφήνεις να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Γενικά, υπολογίζεις περίπου 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό. Επομένως για ένα μέτριο κοτόπουλο 1,5 κιλού, που χορταίνει άνετα μια οικογένεια, θα χρειαστείς γύρω στα 60 λεπτά.

12. Σε κάθε περίπτωση, στα 45 λεπτά ελέγχεις αν έχει γίνει. Βυθίζεις στο κοτόπουλο ένα θερμόμετρο μαγειρικής (πρέπει να δείξει γύρω στους 75 βαθμούς Κελσίου) ή, αν δεν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής, ένα μαχαίρι ανάμεσα στο πόδι και το σώμα του.

13. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Το απολαμβάνεις ζεστό.

Extra tip: Διάβασε περισσότερα εδώ για το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες και άλλες αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

 

 

empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Ένα μενού για απολαυστικά ανοιξιάτικα πικνίκ

Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

10 tips για να ετοιμάσεις απόψε ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι

Συγχαρητήρια! Τα κατάφερες να φτάσεις στο πέμπτο ραντεβού. Θέλεις να είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά θεωρείς κάπως απρόσωπο ένα δείπνο έξω.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα δικά σου bagels

Ψάχνεις ένα έργο για να γεμίσεις το σαββατοκύριακο αλλά και μια γευστικη εσάνς από πρωινό στη Νέα Υόρκη; Τα bagels είναι δύο σε ένα! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάς με φρέσκα bagels και όταν είναι σπιτικά και χειροποίητα, ακόμα καλύτερα.
empty alt

Στην κουζίνα του «έρωτα» με το μενού του Αγίου Βαλεντίνου

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.
Back To Top