Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος. Επιπλέον, μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες, αρκεί να τις μαγειρέψεις σωστά. Πώς; Ακολουθώντας την παρακάτω απλή διαδικασία.
1. Δώσε έμφαση στην αναλογία: Υπολόγισε 1,5 φλιτζ. φακές ανά 8 φλιτζάνια νερό.
2. Πρόσθεσε τα ιδανικά συνοδευτικά: Βρίσκουν το ταίρι τους σε φύλλα δάφνης, σκόρδο, ψιλοκομμένη πιπεριά ή πιπερίτσα τσίλι σε σκόνη, αν θέλεις να τις κάνεις πικάντικες. Μπορείς, ακόμα, να τις αρωματίσεις με θυμάρι ή δεντρολίβανο, φρέσκα ή αποξηραμένα. Ή ακόμα και με κύμινο και κάρι, για μια πιο ανατολίτικη πινελιά.
3. Άφησέ τις να πάρουν μια βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά: Αφού βράσουν για λίγο σε δυνατή φωτιά, χαμήλωσε την έντασή της και άφησε τις φακές σου να σιγοβράσουν, καλυμμένες, για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια πρόσθεσε αλάτι και άφησέ τις να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά χωρίς να λιώσουν.
4. Στράγγισέ τις: Αν δεν σκοπεύεις να φτιάξεις σούπα, άφησέ τις να στραγγίσουν σε σουρωτήρι, πετώντας τα έξτρα μυρωδικά που δεν χρειάζεσαι. Μπορείς να τις διατηρήσεις για μέρες στο ψυγείο.
5. Χρησιμοποίησέ τις: Αν δεν τις κάνεις σούπα, μπορείς να τις προσθέσεις σε χορτοφαγικά μπέργκερ, σε σαλάτες, ζυμαρικά, να κάνεις φακόρυζο, ακόμα και να τις χρησιμοποιήσεις ως γέμιση για μελιτζάνες.