Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά!

Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις;
Η ιδανική επιλογή είναι ένα ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση, στιβαρό και μαλακό μαζί. Όπως το ψωμί σίκαλης, που δεν χάνει το σχήμα του ενώ ταυτόχρονα απορροφά τη σωστή ποσότητα από χυμούς και σος, ή η γαλλική μπαγκέτα, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για σάντουιτς με λίγα υλικά, π.χ. με βούτυρο, ζαμπόν, ντομάτα και μπρι ή πέστο και σφιχτό αυγό.

baguette

Ποια γέμιση θα βάλεις;
Για τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα σάντουιτς, η φαντασία σου είναι το όριο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσεις:

– Λίγο βούτυρο ή μαγιονέζα και στις δύο φέτες ψωμί δεν θα τις αφήσουν να μαλακώσουν υπερβολικά από τα υπόλοιπα ρευστά υλικά που θα προσθέσεις.

– Αν προσθέσεις και κρέας, χρησιμοποίησε πολύ λεπτές φέτες ή μπουκίτσες π.χ. γαλοπούλας, κοτόπουλου, ζαμπόν ή μπέικον.

– Μην ξεχνάς να καρικεύσεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα να αλατοπιπερώσεις το μαρούλι και την ντομάτα.

– Για να μην αρχίσουν να γλιστρούν τα υλικά σου (π.χ. η ντομάτα, το αγγούρι ή οι φέτες αβοκάντο), τοποθέτησε ό,τι ολισθηρό ανάμεσα σε άλλα υλικά που δημιουργούν τριβή, όπως τα αλλαντικά και το μαρούλι.

– Συνδύασε διαφορετικές υφές σε ένα σάντουιτς. Όπως τρυφερά κομματάκια κρέατος με τυρί κρέμα και τραγανό μαρούλι ή κρεμμύδι.

– Στο τυρί, πέρα από τις κλασικές επιλογές (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, τσένταρ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φέτα (αρκεί το σάντουιτς να είναι χορτοφαγικό, διαφορετικά σε συνδυασμό με κρέας θα το κάνει πολύ αλμυρό) ή μοτσαρέλα (κρεμώδης και με ουδέτερη γεύση, πηγαίνει σχεδόν με όλα).

– Αν προσθέσεις πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προτίμησε το μαρούλι iceberg, που είναι τραγανό και δροσερό μαζί και άφησε υλικά όπως η ρόκα ή το νεροκάρδαμο για τη σαλάτα σου.

– Τόλμησε, αντί π.χ. για μαγιονέζα, να χρησιμοποιήσεις κάποιο πιο ασυνήθιστο συνοδευτικό, όπως τα πικάντικα τσάτνεϊ φρούτων (ταιριάζουν ιδιαίτερα με τυριά όπως η γραβιέρα), λίγη καυτερή χορσράντις, ξινολάχανο (ιδανικός συνοδός για κρέας), πέστο (ταιριάζει πολύ σε περισσεύματα από κοτόπουλο αλλά και στο αυγό) ή ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.

– Αν πάντως αποφασίσεις να παραμείνεις στη μαγιονέζα, να ξέρεις ότι είναι μια τέλεια βάση για απλούς και δοκιμασμένους συνδυασμούς, όπως σκόρδο, κόλιανδρο, λεμόνι και μαγιονέζα, σκόρδο, κάπαρη, λεμόνι και μαγιονέζα και, φυσικά, μαγιονέζα και τόνο.

– Μη διστάσεις να ψιλοκόψεις τα περισσεύματα κρέατος από το γεύμα της προηγούμενης μέρας και να τα χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς. Κάνε τα μπουκίτσες, λοιπόν, τσιγάρισέ τα για λίγο να γίνουν ελαφρώς τραγανά στις άκρες και συνδύασέ τα με κρεμμύδι τουρσί ή ξινολάχανο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

condiments

Πώς θα το ψήσεις;
Το ψήσιμο κάνει πιο πολυδιάστατη τη γεύση ενός σάντουιτς, αρκεί να γίνει σωστά: Είτε ψήνεις ξεχωριστά το ψωμί, με λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κάθε φέτα, και μετά προσθέτεις τη γέμιση. Είτε το ψήνεις μαζί με τη γέμιση, προσθέτοντας μετά τυχόν υλικά ευπαθή στη θερμότητα (π.χ. μαγιονέζα, μαρούλι, ρωσική σαλάτα).

Πώς θα το κόψεις;
Σε τριγωνάκια είναι ο ιδανικός τρόπος αν φτιάχνεις τοστ ή διαγώνια στην περίπτωση του σάντουιτς, ώστε οι γωνίες να δημιουργούν το τέλειο σημείο για να αρχίσεις να το τρως. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο πιάνεται ευκολότερα και δείχνει πιο κομψό (αλλιώς, πώς θα κάνεις εμφάνιση με ένα άχαρο σάντουιτς στο γραφείο;). Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές τοστιέρες ψήνουν σε τριγωνάκια. Όταν το κόψεις, χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι, διαφορετικά ακόμα και το πιο στιβαρό σάντουιτς μπορεί να διαλυθεί από την πίεση.

open_sandwich

Πώς θα φτιάξεις ένα ανοιχτό σάντουιτς;
Αν αποφασίσεις να δεις το θέμα πιο… ανοιχτόμυαλα, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες:

-Χρησιμοποίησε ως βάση μια λεπτή φέτα από ένα στιβαρό ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση.

-Πρόσθεσε ένα κρεμώδες υλικό (π.χ. μαγιονέζα, γιαούρτι, βούτυρο).

-Συνέχισε με πιο στιβαρά υλικά, ξεκινώντας από τα πιο ανθεκτικά και συνεχίζοντας με τα πιο ευπαθή (π.χ. πρώτα μπέικον, μετά τυρί και τέλος μία φέτα μαρούλι).

-Τέλος, αλάτισέ το (αν δεν περιέχει ήδη κάποιο αλμυρό υλικό, όπως κάππαρη ή αλλαντικά) και πρόσθεσε, αν θέλεις, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού, που ταιριάζει ιδιαίτερα π.χ. στο αβοκάντο.

empty alt

Φτιάξε λικέρ καφέ στο σπίτι σου

Αν απολαμβάνεις το λικέρ καφέ, σου έχουμε καλά νέα: μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα στο σπίτι σου.
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου, όταν τακτοποιείς τα ψώνια στο ψυγείο

Το μόνο που θέλεις την ώρα που τοποθετείς τα ψώνια στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι, πιθανότατα, να τελειώνεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχεις περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις το δείπνο σου.
empty alt

Έτσι θα μετατρέψεις τα ρεβίθια σε πικάντικα, πεντανόστιμα στραγάλια στο σπίτι

Τα ρεβύθια είναι στην ουσία ψημένα στραγάλια, όμως ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή από το Popsugar.com θα τα κάνεις πιο νόστιμα από ποτέ, ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ ενώ παρακολουθείς μια ταινία στο σπίτι ή ακόμα και σε ένα πάρτι, ως συνοδευτικό στο ποτό.
empty alt

4 tips για να φτιάξεις νόστιμα κεφτεδάκια

1. Αντί για γαλέτα, χρησιμοποίησε μουλιασμένο ψωμί: Μπορεί η γαλέτα να είναι η εύκολη λύση, αλλά το ψωμί θα κάνει τα κεφτεδάκια σου απίστευτα μαλακά.
empty alt

Πικνίκ στην παραλία; Σου βρήκαμε τις καλύτερες προτάσεις τροφίμων για να έχεις μαζί σου

  Γιατί ως γνωστόν η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Όμως η προετοιμασία και η συσκευασία φαγητού για την παραλία είναι λίγο tricky.
empty alt

Σούπα με φακές και λαχανικά κι ένα twist παρμεζάνας

Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
Back To Top