Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός
Αγαπάμε τις πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά αυτές οι τραγανές πατάτες παρμεζάνας είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες. Με κρούστα με τραγανό χρυσαφένιο τυρί και σερβιρισμένες με πικάντικη κρέμα γάλακτος και σχοινόπρασο, είναι δύσκολο να τους αντισταθείς. Αυτή η συνταγή μπορεί να «σερβίρει 4 με 6», αλλά προσέξτε – μπορεί να βρεθείτε να τρώτε το μισό ταψί μόλις βγει από τον φούρνο.
Η φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα είναι το κλειδί για να έχετε την καλύτερη στρώση τραγανού τυριού σε αυτές τις πατάτες. Η προτριμμένη συσκευασμένη παρμεζάνα περιέχει αντιπηκτικά και άλλα συντηρητικά που την εμποδίζουν να λιώσει σωστά στο φούρνο και να σχηματίσει αυτό το τραγανό στρώμα στον πάτο του ταψιού.
Το ψήσιμο σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα υπόσχεται να δώσει σε αυτές τις πατάτες το καλύτερο χρυσοκάστανο χρώμα και την πιο τραγανή υφή. Πολλές παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο συνιστούν τη χρήση ενός γυάλινου ταψιού για ευκολότερη απελευθέρωση, αλλά σε δοκιμές, διαπιστώσαμε ότι το τυρί ψημένο σε γυαλί δεν έγινε τόσο τραγανό όσο το τυρί που ψήνεται σε μέταλλο – και ότι ένα πιο σκούρο μεταλλικό ταψί ήταν στην πραγματικότητα το καλύτερο για να αποκτήσετε αυτά τα εξαιρετικά τραγανά καραμελωμένα κομμάτια τυριού. Εάν ανησυχείτε για το κόλλημα και θέλετε κάποια επιπλέον ασφάλεια, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό φύλλο ψησίματος (όπως λαδόκολλα), αλλά διαπιστώσαμε ότι οι πατάτες απελευθερώθηκαν από ένα κανονικό (λαδωμένο) μεταλλικό ταψί με ελάχιστο κόλλημα.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
6 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 λεπτά
CAL/SERV:
279
Συστατικά
1 1/2 κιλό κίτρινες baby πατάτες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
2 κ.σ. λάδι, συν περισσότερο για το ταψί
3 κουτ. αλάτι, διαιρεμένο
50 γρ παρμεζάνα, ψιλοκομμένη (περίπου 3/4 φλ.)
1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη
3 κ.σ. σχοινόπρασο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
Αλείφετε με λάδι ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος (λαδόκολλα) ή ένα ταψί (κατά προτίμηση μεταλλικό) με πινέλο. Πασπαλίστε ομοιόμορφα την παρμεζάνα στο ταψί ή τη λαδόκολλα. Καρυκεύετε με πιπέρι. Τοποθετήστε τις κομμένες πατάτες με τις πλευρές κοντά μεταξύ τους πάνω από το τυρί.
Ψήστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν στον πάτο, περίπου 25 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το σχοινόπρασο και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Αφήνετε τις πατάτες να ξεκουραστούν στο σκεύος για 5 λεπτά και μετά τις μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε με το ντιπ δίπλα.