Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε. Αντί να βασίζονται στη μακροχρόνια διαδικασία βιολογικής διόγκωσης, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και κέικ.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του διττανθρακικού νατρίου σε αυτές τις απολαύσεις χάρη στα πειράματα του δημοτικού σχολείου που περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια papier-mâché – και τη σόδα συν το ξίδι που κάνει τα πράγματα να φτάσουν σε έκρηξη. (Πιο τεχνικά, η αλκαλική σόδα μαγειρικής αντιδρά με το όξινο ξίδι για να δημιουργήσει νερό και διοξείδιο του άνθρακα … που φτιάχνει ο συνδυασμός τους ένα «ηφαίστειο»). Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο όταν πρόκειται για μπισκότα.

Το διττανθρακικό νάτριο ή (όνομα IUPAC) όξινο ανθρακικό νάτριο είναι χημική ένωση με τον τύπο NaHCO3. Είναι ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και δισανθρακικά ιόντα. Το δισσανθρακικό ή διττανθρακικό νάτριο είναι ένα λευκό στερεό που είναι κρυσταλλικό, αλλά συχνά εμφανίζεται ως μια λεπτή σκόνη. Έχει μια ελαφρώς αλμυρή, αλκαλική γεύση που μοιάζει με αυτή της σόδας πλύσης (ανθρακικό νάτριο). Η φυσική μεταλλική μορφή είναι ο ναχκολίτης (nahcolite). Είναι ένα συστατικό του ορυκτού νάτρον και βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές μεταλλικές πηγές (mineral springs). Είναι μεταξύ των κωδικοποιημένων προσθέτων τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτοποιημένο ως E 500. Επειδή είναι γνωστό από παλιά και χρησιμοποιείται πλατιά, το άλας έχει πολλά σχετικά ονόματα όπως μαγειρική σόδα (baking soda), σόδα άρτου (bread soda), μαγειρική σόδα (cooking soda) και διττανθρακική σόδα (bicarbonate of soda).

Το πρόθεμα «διττ (ή δισσ)» στο «διττανθρακικό» προέρχεται από ένα παρωχημένο σύστημα ονοματολογίας και βασίζεται στην παρατήρηση ότι υπάρχει διπλάσιο ανθρακικό (CO3) ανά νάτριο στο όξινο ανθρακικό νάτριο (NaHCO3) από όσο ανθρακικό ανά νάτριο στο ανθρακικό νάτριο (Na2CO3) και άλλα ανθρακικά άλατα. Ο σύγχρονος τρόπος ανάλυσης με βάση την ακριβή χημική σύσταση (που ήταν άγνωστη όταν επινοήθηκε ο όρος «διττανθρακικό νάτριο») το λέει αντίστροφα: υπάρχει μισή ποσότητα νατρίου στο NaHCO3 από όση στο Na2CO3 (το Na ως προς Na2).

snickerdoodles-17-750x500

Διαφορά μεταξύ μαγειρικής σόδας (baking soda) και τεχνητής ζύμης (baking powder)

Η μαγειρική σόδα είναι χημική ουσία. Η τεχνητή ζύμη είναι ένα μείγμα μαγειρικής σόδας, κονιοποιημένου οξέος και αμύλου καλαμποκιού.

Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική, έτσι χρησιμοποιείται οξύ στην τεχνητή ζύμη για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση όταν η χημική μεταβολή κατά τη διάρκεια του ψησίματος δημιουργεί ανθρακικό νάτριο. Όμως, για να αποφευχθεί ο υπερβολικός αρωματισμός με όξινη γεύση πρέπει να προστεθούν μη όξινα συστατικά όπως πλήρες γάλα ή κακάο

Μαθήματα φυσικής και χημείας

Η ζύμη ενός κέικ μπορούν να αποτελείται από το βουτυρόγαλα, το γιαούρτι, τον καφέ και άλλα όξινα υγρά που θα αντιδράσουν με το όξινο ανθρακικό νάτριο, αλλά επειδή η αντίδραση αρχίζει αμέσως, πρέπει να βάλτε το κέικ σας στο φούρνο αμέσως πριν χάσετε όλες αυτές τις μικρές φυσαλίδες αέρα . Η ζύμη μπισκότων, από την άλλη πλευρά, παίρνει συνήθως την οξύτητά της από ξηρά συστατικά, όπως καστανή ζάχαρη ή φυσική σκόνη κακάο. Αυτό είναι ένας από τους λόγους που διατηρείται τόσο καλά στο ψυγείο – το οξύ και τα αλκάλια δεν αναμειγνύονται πραγματικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίδραση δεν ξεκινάει μέχρι να βάλεις τα μπισκότα στο φούρνο.

Μόλις αρχίσουν το ψήσιμο, το διοξείδιο του άνθρακα αρχίζει να φιλτράρεται μέσα από τη ζύμη, διευρύνοντας απαλά τα πιθανά αέρια που παγιδεύονται στο εσωτερικό και κρατώντας τη ζύμη ψηλά. Αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, διότι χωρίς θύλακες αέρα, το διοξείδιο του άνθρακα απλώς θα σήκωνε προς τα πάνω και προς τα έξω, και δεν θα φούσκωνε ομοιόμορφα.

kneading-dough-Wheatless-recipes-1918-750x500

Το αλκάλια κάνουν όλη τη διαφορά

Αλλά η διόγκωση δεν είναι η μόνη δουλειά του διττανθρακικού νατρίου. Αυξάνει επίσης το pH της ζύμης, και αυτό είναι μια αρκετά σημαντική υπόθεση. Η δημιουργία ενός αλκαλικού περιβάλλοντος επιβραδύνει την πήξη των πρωτεϊνών, πράγμα που δίνει στη ζύμη περισσότερο χρόνο για να εξαπλωθεί πριν τα αυγά τοποθετηθούν. Αυτό προωθεί ένα ομοιόμορφο πάχος από άκρη σε άκρη, βοηθώντας τη ζύμη να ψηθεί πιο ομοιόμορφα. Επιπλέον, η αλκαλικότητα αποδυναμώνει τη γλουτένη, διατηρώντας τα μπισκότα τρυφερά.

Όταν είστε μπερδεμένοι από τα μπισκότα που από καφέ ξαφνικά καίγονται πολύ γρήγορα, δοκιμάστε να προσθέσετε στην ήδη ποσότητα της συνταγής μαγειρική σόδα κατά ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού. Αντίθετα, εάν τα μπισκότα σας φαίνονται πάρα πολύ παχιά και πικάντικα ή απογοητευτικά απαλά, αυξήστε τη μαγειρική σόδα με μόλις ένα όγδοο κουταλάκι του γλυκού για κάθε 85 γρ αλεύρι.

Η μαγειρική σόδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής γεύσης.

empty alt

Κάστανο: Βάλσαμο του χειμώνα

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία.
empty alt

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μάη

Διανύουμε τον «κερασάρη» ή «πράσινο» μήνα, όπως λέγεται. Στην έναρξή του γιορτάζουμε την ανθοφορία, την καρποφορία, τη φύση.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα ροδάκινα και θα αφαιρέσεις το κουκούτσι τους

Ποιος είναι ο πιο πρακτικός τρόπος να καθαρίζεις τα ροδάκινα, τα μυρωδάτα αυτά και γευστικά φρούτα εποχής; Εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι, σύμφωνα με ένα μίνι οδηγό του περιοδικού Cook’s Illustrated.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Φθινοπωρινή carbonara με γλυκιά κολοκύθα

Η κλασική carbonara συναντά την γλυκιά φθινοπωρινή κολοκύθα για ένα κρεμώδες και μεταξένιο πιάτο ζυμαρικών που θα σας ενθουσιάσει – ειδικά αν λατρεύεις το Halloween.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
empty alt

Dalgona Coffee ή Dalgona Martini – δες πώς να φτιάξεις και τα δύο

Ο καφές Dalgona—ξεκίνησε ως τάση Tik Tok και τώρα έχει εκραγεί σε όλο το διαδίκτυο ως το It-Drink της στιγμής, ιδιαίτερα από την στιγμή που η λέξη dalgona έγινε ακόμα πιο διάσημη μετά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν παγκοσμίως τo Squid Game.
empty alt

Μελιτζάνες στο φούρνο με παρμεζάνα

Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης
Back To Top