Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος. Το περιβάλλον και οι συνθήκες επεξεργασίας κάθε τυροπήγματος (θερμοκρασία, υγρασία, βακτήρια, ξένοι μύκητες) είναι οι παράγοντες που κάνουν το ένα είδος τυριού διαφορετικό από το άλλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το χρόνο.

Όλα τα ωριμασμένα τυριά έχουν χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας από τα φρέσκα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα ωριμασμένα τυριά είναι πιο σκληρά, ενώ τα φρέσκα πιο μαλακά και εύπλαστα. Επιπλέον, κάποιες φορές τα ωριμασμένα τυριά έχουν μια ελαφρά κοκκώδη υφή. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα είναι ένα φρέσκο τυρί, ενώ η παρμεζάνα ένα ωριμασμένο.

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας ένα τυρί, ανάλογα με… την ηλικία του;

Όλα τα φρέσκα τυριά ενδείκνυνται για πιάτα όπου είναι επιθυμητό να λιώνουν, όπως είναι η πίτσα, το σουφλέ ή μια γαλλική κρεμμυδόσουπα.

Τα ωριμασμένα τυριά, από την άλλη, είναι ιδανικά για γαρνιτούρα π.χ. σε μια συνταγή ζυμαρικών με κρεμώδη σάλτσα ή σε μια σαλάτα με ψητά λαχανικά. Και τα ωριμασμένα τυριά λιώνουν, αλλά πρέπει να εκτεθούν για σύντομο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την παρμεζάνα που ψήνεται πάνω σε σκορδόψωμο.

empty alt

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε. Η κουζίνα μου μπορεί να οριστεί ως απόρροια μιας σκέψης που προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της μαγειρικής τέχνης στη βαθιά συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων.
empty alt

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]
empty alt

Χοτ ντογκ για χορτοφάγους; Κι όμως, υπάρχουν!

Καθώς η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα πιάτα όπου φυτικές τροφές έχουν αντικαταστήσει το κρέας.
empty alt

Με ποια σειρά προσθέτεις στο μπλέντερ τα υλικά για ένα σμούθι;

Για να φτιάξεις ένα σμούθι, αρκεί να ρίξεις τα υλικά στο μπλέντερ. Όμως για να φτιάξεις το καλύτερο σμούθι, πρέπει να τα προσθέσεις με συγκεκριμένη σειρά, ανάλογα με την υφή και την πυκνότητά τους.
empty alt

Η σος που θα απογειώσει τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου!

Το γλάσο βαλσαμικού είναι ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο συνοδευτικό για σαλάτες, ορεκτικά, κρέατα, ακόμα και για επιδόρπια! Το μόνο που θα χρειαστείς για να το φτιάξεις είναι ένα μπουκάλι βαλσαμικό ξίδι και δέκα λεπτά.
empty alt

Σε όλους αρέσει να τρώνε από το μπολ της ζύμης, είναι ωστόσο ασφαλές;

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της...
empty alt

10 tips για να φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα

Οι σαλάτες δεν είναι μόνο μια υγιεινή προσθήκη του καθημερινού σου μενού, αλλά μπορούν να γίνουν μια πανδαισία από διαφορετικά χρώματα, υφές και γεύσεις, διεκδικώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

My Blueberry Gin & Tonic nights and... days

Δώσε χρώμα και γεύση στις στιγμές σου με μια καλοκαιρινή εκδοχή ενός διαχρονικού ποτού
Back To Top