Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος. Το περιβάλλον και οι συνθήκες επεξεργασίας κάθε τυροπήγματος (θερμοκρασία, υγρασία, βακτήρια, ξένοι μύκητες) είναι οι παράγοντες που κάνουν το ένα είδος τυριού διαφορετικό από το άλλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το χρόνο.

Όλα τα ωριμασμένα τυριά έχουν χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας από τα φρέσκα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα ωριμασμένα τυριά είναι πιο σκληρά, ενώ τα φρέσκα πιο μαλακά και εύπλαστα. Επιπλέον, κάποιες φορές τα ωριμασμένα τυριά έχουν μια ελαφρά κοκκώδη υφή. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα είναι ένα φρέσκο τυρί, ενώ η παρμεζάνα ένα ωριμασμένο.

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας ένα τυρί, ανάλογα με… την ηλικία του;

Όλα τα φρέσκα τυριά ενδείκνυνται για πιάτα όπου είναι επιθυμητό να λιώνουν, όπως είναι η πίτσα, το σουφλέ ή μια γαλλική κρεμμυδόσουπα.

Τα ωριμασμένα τυριά, από την άλλη, είναι ιδανικά για γαρνιτούρα π.χ. σε μια συνταγή ζυμαρικών με κρεμώδη σάλτσα ή σε μια σαλάτα με ψητά λαχανικά. Και τα ωριμασμένα τυριά λιώνουν, αλλά πρέπει να εκτεθούν για σύντομο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την παρμεζάνα που ψήνεται πάνω σε σκορδόψωμο.

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

3 λόγοι για τους οποίους δεν φουσκώνουν ποτέ τα κέικ σου

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]
empty alt

Οι σταρ της Αμερικής κάνουν γενναίες δωρεές σε οργανισμούς τροφίμων

Εδώ είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έχουν δωρίσει στους οργανισμούς τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι στιγμής.
empty alt

Γεμιστά μήλα με κανέλα και ξηρούς καρπούς στον φούρνο

Τα ψημένα μήλα φαίνονται σαν ο πιο σύντομος τρόπος για να φάτε κάτι που φέρνει σε μηλόπιτα και δεν θα μας ακούσετε ποτέ να παραπονιόμαστε για να τα φτιάξουμε.
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
empty alt

Black Magic Margaritas - κάντε την έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι Halloween για να βάλετε λίγη «μαύρη» μαγεία στο ποτήρι σας
Back To Top