Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα;

Αν έχεις πολλές τέτοιες αποτυχίες στο ενεργητικό σου, ίσως έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, απλά, δεν το έχεις με τη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα γλυκά σου δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες, για τους οποίους δεν ευθύνεται κάποιο λάθος στους χειρισμούς σου. Ακολουθούν τρεις από τους πιο κοινούς:

1. Το ταψί σου δεν είναι καλό. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει πολύ σκούρα τοιχώματα. Τα σκούρα τοιχώματα απορροφούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο περιεχόμενο ενός σκεύους, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην ψήνεται καλά. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μειώσεις ελαφρώς τη θερμοκρασία του φούρνου σε σχέση με τη συνταγή (κατά περίπου 5 βαθμούς) και να τσεκάρεις νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο αν το γλυκό σου έχει γίνει. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα πυρέξ, που εύκολα μπορεί να κάνουν ένα γλυκό να «αρπάξει».

2. Ο φούρνος σου δεν είναι καλός. Στο εσωτερικό του μπορεί να μην κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανομοιομορφίες και στο ψήσιμο. Πώς θα το καταλάβεις; Αν, βάζοντας ένα ταψί με cookies στο φούρνο, από τη μία πλευρά τα μπισκότα αρχίσουν να καίγονται, ενώ από την άλλη παραμένουν ωμά. Επιπλέον, μπορεί εσύ να νομίζεις ότι έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσωτερικά η θερμοκρασία του να παραμένει πολύ χαμηλότερη. Για να ελέγξεις αν έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, επένδυσε σε ένα θερμόμετρο φούρνου. Τέλος, αντιστάσου στον πειρασμό να ανοίγεις το φούρνο στη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι προκαλείς μεγάλες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία.

3. Μπορεί η μαγειρική σόδα ή το μπέικιν πάουντερ να έχουν λήξει. Αν δεν φτιάχνεις συχνά γλυκά, αυτό το σενάριο παίζει δυνατά. Τα συγκεκριμένα συστατικά όταν παραμένουν επί μακρόν στο ντουλάπι της κουζίνας αρχίζουν να χάνουν τη δραστικότητά τους, γι’ αυτό φρόντισε να τα αντικαθιστάς συχνά.

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις ένα πιάτο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς τα χάνουμε όταν μπαίνουμε στην κάβα με σκοπό να διαλέξουμε ένα κρασί που θα ταιριάζει π.
empty alt

Τα «υπνωτικά» σνακ που βάζουν τέλος στην αϋπνία

Έχετε μετρήσει άπειρα… πρόβατα, έχετε στριφογυρίσει μισό εκατομμύριο φορές στο κρεβάτι σας, έχετε πιει ροφήματα και αφεψήματα και γενικά έχετε κάνει ουκ ολίγα για να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας και να παραδοθείτε στην αγκαλιά του περιβόητου Μορφέα.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Μπορείς να κάνεις κι εσύ μια πανεύκολη σπιτική λεμονάδα

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα, όπως λέει μια αγγλόφωνη παροιμία. Και εσύ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις αυτή την προτροπή.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Vegan λαζάνια

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.
Back To Top