Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.

 

Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων. Καμιά άλλη μαρμελάδα δεν συνδέεται ταυτόχρονα με τη συγκίνηση των παιδικών χρόνων αλλά και το πάθος των πρώτων πρωινών που έχεις μοιραστεί με το ερωτικό σου ταίρι.

Κόκκινη όσο πρέπει, γλυκιά όσο χρειάζεται, με μια πολύτιμη εσάνς λεμονιού – η παρακάτω συνταγή για μαρμελάδα φράουλας είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει!

 

Μαρμελάδα φράουλας

1 κιλό φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες

2 κιλά οργανικά λεμόνια ή μαζεμένα από τον κήπο (9 μικρά ή 5-6 μεγάλα λεμόνια)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

 

 Ημέρα 1:

Ξύσε όλα τα λεμόνια. Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις ένα zester (όχι έναν τρίφτη) για να δημιουργήσεις μικρές κορδέλες από ξύσμα. Ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να «ξυρίσεις» το πάνω στρώμα του φλοιού και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψεις τον φλοιό σε λεπτές κορδέλες.

Στύψε αρκετά λεμόνια για να πάρεις ένα φλιτζάνι χυμό. Τύλιξε τυχόν σπόρους και τουλάχιστον το ένα τρίτο των φλοιών σε έναν μικρό σάκο από λινό ή πανί για να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μείγμα, αποτρέποντας τη διαφυγή οποιουδήποτε φλοιού ή σπόρου.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ξύσμα και 2 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια βυθίζεις τη δέσμη με τους σπόρους και τις φλούδες στο μπολ. Καλύπτεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζεις τις φράουλες σε 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτεις τη ζάχαρη στις φράουλες και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζεις και στη συνέχεια αφήνεις να ρυθμιστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Δεν χρειάζεται να κόψεις τις φράουλες, άφησε τη ζάχαρη να κάνει τη δουλειά για σένα.

straw2

Ημέρα 2:

Απολυμαίνεις τα βάζα και τα καπάκια κονσερβοποίησης. Θα χρειαστείς γύρω στα 5 βάζα.

Ζεσταίνεις ένα δοχείο με βραστό νερό για να βράσει και να διατηρήσεις τα επίπεδα του νερού ψηλά ενώ φτιάχνεις τη μαρμελάδα, ώστε να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την κονσερβοποίηση όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Βγάλε τη δέσμη των σπόρων και των φλοιών από το μπολ με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη, βαθιά, βαριά κατσαρόλα βάλε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις φράουλες και τα υπόλοιπα 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Σε μέτρια φωτιά φέρε τη μαρμελάδα σε σημείο βρασμού Μείωσε τη θερμότητα για να διατηρήσεις ένα απαλό σιγοβράσιμο. Ανακατεύεις κάθε 5-10 λεπτά. Αφού αρχίσει να σιγοβράζει, το μαγείρεμα θα διαρκέσει 40-60 λεπτά. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία. Καθώς πλησιάζει στους 222 βαθμούς, δοκίμασε το τεστ της κρύας πλάκας για να ελέγξεις την υφή της μαρμελάδας σας. Επίσης, οπτικά το μείγμα θα σκουραίνει στο χρώμα και οι φυσαλίδες θα γίνουν παχύτερες όταν φτάσουν τους 222-223 βαθμούς F.

Βάλε τη μαρμελάδα σε ζεστά και αποστειρωμένα βάζα και γεμίζεις κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος. Σφραγίζεις το βάζο καλά με το επίσης αποστειρωμένο καπάκι και γυρίζεις το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τυχόν βάζα που δεν έχουν σφραγιστεί πρέπει να ψύχονται και να τρώγονται τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Αποθήκευσε τη σφραγισμένη μαρμελάδα σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος.

 

 

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

10 tips για να φτιάξεις το νοστιμότερο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις...
empty alt

Σούπα βελουτέ με καρότο και τζίντζερ

Αν λατρεύεις τις σούπες πουρέ βελουτέ αυτή η συνταγή με καρότο και τζίντζερ δεν θα αποτελεί εξαίρεση.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Τοσκάνη με σαλάτα-τορτελίνι

Ζυμαρικά+σαλάτα = ο πιο δροσερός συνδυασμός του καλοκαιριού
Back To Top