Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα. Αρκεί όμως μια ελάχιστη ποσότητα υγρασίας για να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, ένα σιρόπι στο οποίο θα προσκολληθούν τα σωματίδια του κακάο σχηματίζοντας σβόλους. Κάνοντας, δηλαδή, τη λιωμένη σοκολάτα να σβολιάσει. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και σε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αφού μια μικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί και πάλι να κάνει τα σωματίδια του κακάο να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όταν λιώνουμε σοκολάτα για να φτιάξουμε ένα γλυκό;

Προσθέτοντας, παραδόξως, περισσότερο νερό: Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη λιωμένη σοκολάτα, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι οι σβόλοι να εξαφανιστούν και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσοχή, όμως: Χρησιμοποιούμε αυτό το tip στις περιπτώσεις που θέλουμε να φτιάξουμε με τη σοκολάτα π.χ. σιρόπι ή γλάσο, όχι όταν πρόκειται να την ψήσουμε (για παράδειγμα μέσα σε ένα κέικ), γιατί τότε, έχοντας αραιώσει υπερβολικά, μπορεί να μην ψηθεί καλά.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σε συνταγές λοιπόν που δεν περιέχουν υγρά υλικά προσέχουμε να μην εισχωρήσει καθόλου υγρασία στη σοκολάτα. Ενώ σε εκείνες που περιέχουν συστατικά όπως λιωμένο βούτυρο, λικέρ ή νερό, πάντα λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τα υγρά υλικά, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη υγρασία στα σωματίδια της ζάχαρης και του κακάο.

empty alt

Περί Γαστονομίας

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».
empty alt

7 προετοιμασίες του Σαββατοκύριακου για να έχεις φαγητό για όλη την εβδομάδα

Με το hashtag #mealprep, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ιδέες που λύνουν τα χέρια σε όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να μαγειρεύουν καθημερινά, αλλά συχνά πρέπει να βασιστούν σε εύκολες και γρήγορες λύσεις.
empty alt

Πώς θα αποστειρώσεις ένα γυάλινο βάζο

Η αποστείρωση των βάζων όπου σκοπεύεις να φυλάξεις π.χ. μια μαρμελάδα απομακρύνει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αν παραλείψεις αυτό το στάδιο προετοιμασίας, το περιεχόμενό τους μπορεί να αλλοιωθεί γρήγορα.
empty alt

Μπορώ να ψήσω ξηρούς καρπούς στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αν μέχρι τώρα έψηνες τους ξηρούς καρπούς σου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απλώνοντάς τους σε ένα ταψάκι και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση.
empty alt

Οδηγός: συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top