Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση. Τι γίνεται όμως με τα ξαναπαγωμένα παγωτά των ψυγείων, που συναντάς σε κάποια περίπτερα;
Η εκ νέου κατάψυξη σε ένα αποψυγμένο παγωτό αλλάζει την υφή του, και την μετατρέπει σε κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή.
Δεν είναι όμως μονάχα αυτό. Μπορεί επίσης να προκληθεί βακτηριακή μόλυνση.
Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, αρχίζει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Όταν ξαναπαγώσει, θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά τα βακτήρια δεν πρόκειται να σκοτωθούν.
Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη.
Αν όμως είχαν σχεδόν λιώσει εκτός κατάψυξης, τότε υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όσων τα καταναλώσουν.
Συγκεκριμένα, το παγωτό λιώνει σε περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια (όπως το Listeria monocytogenes) αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον του.
Πώς να προστατευθείς;
Αν δεις ότι το παγωτό είναι κρυσταλλωμένο, πιο σκληρό από το κανονικό, και πιο αδιάφορο/ουδέτερο στη γεύση, τότε σίγουρα πρέπει να το αφήσεις και να επιλέξεις ένα άλλο.
Μόλις όμως έχεις χάσει την εμπιστοσύνη σου στην εν λόγω επιχείρηση, σωστά;