Μέτρια | Μερίδες : 2 | 15.01-18.30 |
Αυτή η συνταγή είναι η βάση για όλα τα ριζότο.
Υλικά:
300 γρ. ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό μοσχάρι
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150 γρ. βούτυρο (100γρ. στην αρχή και 50 γρ. για το δέσιμο)
Αλάτι
Πιπέρι
Οδηγίες:
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και τοστάρουμε για 5 – 8 λεπτά ώσπου να δέσει καλά με το βούτυρο και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά 1- 2 λεπτά να εξατμιστεί. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό, τον αφήνουμε να βράσει και ξεκινάμε να τον ρίχνουμε στο ρυζι κουτάλα κουτάλα, πάντα σε δυνατή φωτιά. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τελειώνουμε, δένοντας με το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Το σκεπάζουμε για 2 -3 λεπτά να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά.
Πριν το δέσιμο με το βούτυρο και την παρμεζάνα, ρίχνουμε ένα μείγμα από μυρωδικά ψιλοκομμένα:
50 γρ. βασιλικό
20 γρ. μέντα
20 γρ. μαντζουράνα
50 γρ. μαϊντανό