Έχεις στο σπίτι ψωμί; Έχεις τα μισά υλικά από όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το δείπνο ή το πρωινό σου! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν εννέα τρόποι από το Epicurious.com για να εκμεταλλευτείς μία φέτα ψωμί, ανακαλύπτοντας πώς ακόμα και τα πιο «ταπεινά» υλικά μπορούν να […]


Έχεις στο σπίτι ψωμί; Έχεις τα μισά υλικά από όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το δείπνο ή το πρωινό σου! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν εννέα τρόποι από το Epicurious.com για να εκμεταλλευτείς μία φέτα ψωμί, ανακαλύπτοντας πώς ακόμα και τα πιο «ταπεινά» υλικά μπορούν να κάνουν θαύματα στην κουζίνα σου!

1. Φτιάξε σούπα με ψωμί. Δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από ζεστό ζωμό από κρέας, κότα ή λαχανικά (σπιτικό ή έτοιμο) για να ετοιμάσεις σε λίγα λεπτά μια νόστιμη σούπα. Απλώς σιγοβράζεις το ζωμό και στο τέλος προσθέτεις στο πιάτο μία φέτα ψωμί. Έτσι, θα έχεις ένα χορταστικό δείπνο με ελάχιστα υλικά. Για να… αναβαθμίσεις ελαφρώς τη σούπα σου μπορείς επίσης να τη μετατρέψεις σε κρεμμυδόσουπα: Αρχικά σοτάρεις ένα κομματιασμένο κρεμμύδι σε βούτυρο, στη συνέχεια προσθέτεις το ζωμό, τον αφήνεις να σιγοβράσει και, τέλος, ρίχνεις στη σούπα μία φέτα ψωμί, ολόκληρη ή σε μορφή κρουτόν (αφού την κομματιάσεις και την ψήσεις στο φούρνο).

2. Φτιάξε αυγοφέτες. Η ισχύς εν τη ενώσει, δηλαδή ψωμί και αυγό, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Το περίφημο french toast, που είναι η επιτομή του αμερικανικού πρωινού. Χτυπάς αυγό σε ένα μπολ, βυθίζεις μία φέτα ψωμί και την τηγανίζεις για λίγο σε καυτό λάδι. Για ένα γλυκό, αμερικάνικο twist, συνοδεύεις με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και κανέλα.

french_toast
3. Συνόδευσε το ψωμί με ένα αυγό μάτι. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τις αυγοφέτες, με τη διαφορά ότι δεν βουτάς το ψωμί στο χτυπημένο αυγό, αλλά αφού κόψεις μια στρογγυλή τρύπα από τη μέση της φέτας του ψωμιού, ρίχνεις την τρυπημένη φέτα σε καυτό λάδι στο τηγάνι και αμέσως προσθέτεις στο εσωτερικό της ένα σπασμένο αυγό, μέχρι να ψηθεί και να γίνει αυγό μάτι. Στο τέλος, συνοδεύεις αν θέλεις με πράσινη σαλάτα ή γαρνίρεις με λίγη σάλτσα πέστο από πάνω.

4. Φτιάξε ένα ανοιχτό τοστ. Σε φρυγανισμένο ψωμί, προσθέτεις από πάνω ένα αυγό μάτι και συμπληρώνεις με λίγο μπέικον, λίγο τυρί αν θέλεις, και μερικές φέτες ντομάτας.

5. Πρόσθεσε από πάνω μαγειρεμένα φασόλια. Μπορεί να χρησιμοποιήσεις τη φασολάδα που σου περίσσεψε από χτες ή ακόμα και φασόλια από κονσέρβα, τα οποία έχεις ζεστάνει μέσα σε ζωμό λαχανικών. Το ψωμί μουσκεύει από το ζουμί της φασολάδας, γίνεται πιο νόστιμο, και εσύ καλοπιάνεις τον οργανισμό και τη διάθεσή σου με ένα χορταστικό και απολαυστικό μείγμα από φυτικές πρωτεΐνες (φασόλια) και υδατάνθρακες (ψωμί).

bread_beans

6. Πρόσθεσε από πάνω αχνιστά μύδια. Δεν είναι ακριβώς η εύκολη λύση (το πιθανότερο είναι να μην έχεις… εύκαιρα στο ψυγείο σου μερικά φρέσκα μύδια!), αλλά είναι μια γκουρμέ και έξυπνη λύση. Πόσες φορές, αφού έχεις απολαύσει ένα μπολ με αχνιστά μύδια, προσπαθείς μετά να μαζέψεις αυτό τον υπέροχο ζωμό που έχει συσσωρευτεί στον πάτο, φτιαγμένο από κρασί, σκόρδο και διάφορα μυρωδικά; Μια εναλλακτική λοιπόν είναι να σερβίρεις τα αχνιστά μύδια με το ζωμό τους σε ένα πιάτο όπου θα έχεις απλώσει προηγουμένως μία φέτα φρυγανισμένο ψωμί (που θα απορροφήσει το ζωμό, με όλο το μεγαλείο του). Συνοδεύεις με ένα ποτήρι κρασί, από τη φιάλη που έχεις χρησιμοποιήσει στη μαγειρική σου.

7. Μετάτρεψέ το σε μια μίνι πίτσα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε υπάρχει στο ψυγείο σου. Το μοναδικό υλικό που θα χρειαστείς στάνταρ είναι λίγη σάλτσα ντομάτας ή ακόμα και λίγη πέστο, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά. Από πάνω προσθέτεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου: π.χ. λίγο ζαμπόν, μερικά κομμάτια από ψητό μανιτάρι ή άλλα ψητά λαχανικά και τριμμένο τυρί. Ακόμα και αποφάγια από το χτεσινό κοτόπουλο ή το χοιρινό μπορούν να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Ψήνεις το ψωμί για λίγο στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί.

bread_pizza

8. Συνόδεψε το ψωμί με ψιλοκομμένη ντομάτα, αβοκάντο και πιπεριά. Μπορείς να αντιμετωπίσεις μία φέτα ψωμί όπως την τορτίγια, προσθέτοντάς της τα υλικά που θα χρησιμοποιούσες και σε ένα μεξικανικό γεύμα, για παράδειγμα φετούλες από ώριμο αβοκάντο, λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα, καλαμπόκι και λίγη πιπερίτσα τσίλι (ή μία πρέζα από κάποιο καυτερό πιπέρι). Το αποτέλεσμα θα βγει πεντανόστιμο και χορταστικό!

9. Βούτηξέ το στο γάλα. Να μια τέλεια ιδέα για μικρούς – αλλά και μεγάλους που αναζητούν μια λύση εξπρές για ενέργεια και γεύση μαζί. Τοποθετείς μία φέτα ψωμί σε ένα μπολ, πασπαλίζεις με λίγη κανέλα, απλώνεις λίγο βούτυρο, λίγο μέλι και συμπληρώνεις περιχύνοντας με ζεστό γάλα. Απολαμβάνεις αμέσως, κατά προτίμηση ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωί.

empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Εύκολα ρολά λαζάνια με σπανάκι

Μας αρέσει να φτιάχνουμε τη δική μας μαρινάρα (ή πραγματικά οποιαδήποτε σάλτσα ζυμαρικών) όποτε είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο για αυτή τη συνταγή.
empty alt

Ένα Ούζο… έργο τέχνης

Στην τέχνη, η τελειότητα βρίσκεται στις πολλές, μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες συνήθως μπορεί να εντοπίσει μόνο κάποιος γνώστης. Στο φαγητό και στο ποτό, η τελειότητα μπορεί να προέλθει από μια γεύση απρόσμενη αλλά ικανή να ξαφνιάσει ευχάριστα ακόμα και τους γευσιγνώστες.
Back To Top