Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη διατηρώντας το φρέσκο για πολύ, πολύ καιρό.
1. Το πολύ μέσα σε ένα 24ωρο από τη στιγμή που έκοψες μια φρατζόλα, κόψε σε φέτες το ψωμί που σου έχει περισσέψει (αν έχει αρχίσει να μπαγιατεύει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το μετατρέψεις σε κρουτόν). Μην καταψύξεις μονοκόμματη τη φρατζόλα, γιατί μετά θα χρειάζεσαι αλυσοπρίονο για να την κόψεις!
2. Άπλωσε λαδόχαρτο σε ένα ταψάκι, αράδιασε τις φέτες σε μια στρώση και βάλε τις στο ψυγείο, χωρίς να τις σκεπάσεις, μέχρι να κρυώσουν και να σκληρύνουν (με το λαδόχαρτο δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν στο ταψί και με το να τις απλώσεις σε μία στρώση δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους).
3. Μόλις κρυώσουν οι φέτες ψωμιού, αποθήκευσέ τις σε ένα σακουλάκι ασφαλείας, από το οποίο θα αφαιρέσεις όσο γίνεται περισσότερο αέρα προτού το κλείσεις αεροστεγώς.
4. Κάθε φορά που θα χρειαστείς ψωμί, βγάλε από την κατάψυξη όσες φέτες θέλεις και άφησέ τις να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ζέστανέ τις στη φρυγανιέρα.
Η υφή του κατεψυγμένου ψωμιού προσεγγίζει κατά 95% εκείνη του φρέσκου και σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από αυτή του μπαγιάτικου. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείς να διατηρήσεις ψωμί στην κατάψυξη για τουλάχιστον έξι μήνες.