Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.

Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.

 

Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι για να τραβήξει την υγρασία και αφιερώστε χρόνο (ναι, περίπου 40 λεπτά!) Για να καραμελώσεις αργά και σωστά τα κρεμμύδια. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των ταπεινών κρεμμυδιών σε απολαυστικά γευστικά γλυκά γευστικά, σχεδόν ζαχαρωμένα από τη δική τους φυσική περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν το φτιάξετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, φτιάξε το το σαββατοκύριακο και αποθηκεύσε το ένα αεροστεγές δοχείο για να ζεσταθεί ξανά και να το φας όπως και όταν θέλεις – καλύτερα όταν καταναλώνεται εντός 4 έως 5 ημερών.

 

Αυτό είναι ένα απλό, απλό πιάτο με πιθανότητες παραλλαγής εδώ και εκεί. Δεν είσαι οπαδός του τυριού Gruyère; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απολύτως οποιοδήποτε τυρί θέλεις στη θέση του. Για να το κάνεις χορτοφαγικό, αντικαθιστάς τον ζωμό βοδινού με ζωμό λαχανικών. Για να το κάνεις βίγκαν, αντικαθιστάς το βούτυρο με περισσότερο ελαιόλαδο και αντικαθιστάς το τυρί με θρεπτική μαγιά, θρυμματισμένα φρυγανισμένα καρύδια, ή λίγο πικάντικα καρυκεύματα. Εάν σου αρέσει η γεύση των φύλλων δάφνης, προσθέτεις ένα όταν βράζεις τον ζωμό το αφήνεις στο δοχείο και το αφαιρείς πριν το σερβίρεις. Η χρήση ρυζιού Basmati θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύ, αφράτο προϊόν – εάν προτιμάς πιο κολλώδες, βάζεις με λευκό ρύζι μικρού ή μεσαίου κόκκου. Για μια πιο θρεπτική εναλλακτική λύση, χρησιμοποιείς καστανό ρύζι, φροντίζοντας να αυξήσεις την ποσότητα του υγρού σε 4 φλιτζάνια και να μαγειρέψεις για λίγο περισσότερο, περίπου 30 λεπτά.

 

ΥΛΙΚΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, χωρισμένα

1 1/4 κουτ. αλάτι

6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, καθώς και περισσότερα για γαρνιτούρα

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικό)

2 φλ. ρύζι μπασμάτι, ξεπλένεται και στραγγίζεται

3 φλ. ζωμός βοδινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Φρέσκο τεμαχισμένο Gruyère, για σερβίρισμα

Λεμόνι φέτες, για σερβίρισμα

fren2

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώνεις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο. Προσθέτεις τα κρεμμύδια και το αλάτι και μαγειρεύεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να καραμελωθούν, 35 έως 40 λεπτά. Μεταφέρεις σε μπολ.

Στη συνέχεια, λιώνεις 1 ακόμη κουταλιά της σούπας βούτυρο, στη συνέχεια προσθέτεις σκόρδο, θυμάρι και πιπέρι και ανακατεύεις μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις το κρασί και το αφήνεις να ψηθεί μέχρι να εξατμιστεί ως επί το πλείστον.

Προσθέτεις το υπόλοιπο 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αφήνεις να λιώσει. Προσθέτεις το ρύζι, ανακατεύοντας μέχρι να ψηθούν οι κόκκοι, 3 έως 4 λεπτά. Επιστρέφεις τα ¾ των καραμελωμένων κρεμμυδιών στο δοχείο, διατηρώντας τα υπόλοιπα για γέμιση και ανακατεύεις για να συνδυαστούν τα υλικά.

Ρίχνεις το ζωμό, βράζεις και μετά μειώνεις τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία και καλύπτεις. Σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 18 λεπτά.

Αφαίρεσε από τη φωτιά και το αφήνεις στο καλυμμένο δοχείο να παραμείνει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσεις το καπάκι. Βάζεις σε πιάτο απαλά το ρύζι με ένα πιρούνι.

Συμπληρώνεις με τα υπόλοιπα καραμελωμένα κρεμμύδια, το τυρί, περισσότερο θυμάρι και μια φέτα λεμονιού, αν θέλεις, πριν από το σερβίρισμα.

 

 

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν μαγειρεύουμε κρέας

Αν πάντα αλατοπιπερώνεις την μπριζόλα πριν από το ψήσιμο, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Gourmet Meat Club (που κάνει delivery το κρέας στο σπίτι των καταναλωτών), το καρύκευμα πριν από το ψήσιμο είναι ένα κοινό λάθος στη μαγειρική, το οποίο σκληραίνει […]
empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του
Back To Top