Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα. Αλλά σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εκτροφέα σαλιγκαριών του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
«Υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση από τη βιομηχανία του κινηματογράφου για σαλιγκάρια, οπότε ανέπτυξα ένα ειδικό πακέτο δια του οποίου μπορούν να προσλαμβάνουν ό,τι σαλιγκάρια χρειάζονται για λίγες ημέρες και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν. Τους προμηθεύω με οδηγίες για προσωρινή στέγαση, τροφή και φροντίδα», λέει η Helen Howard, ιδρύτρια της φάρμας σαλιγκαριών H & RH Escargots, στην Independent.
Η Howard ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από δέκα χρόνια μαζί με την κόρη της στο East Kent, όπου είναι και η βάση τους. «Η κόρη μου έχει κάνει σπουδές πάνω στη Γεωργία αλλά δεν είχαμε κάποια φάρμα οπότε θέλαμε να βρούμε κάποια αγροτική ασχολία που δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση γης», εξηγεί και συμπληρώνει «η ιδέα της εκτροφής σαλιγκαριών προέκυψε ξαφνικά μετά από έρευνα στο διαδίκτυο».
Πρώην βιολόγος, η Howard διατηρεί μια αξιόλογη θέση σε έναν αναπτυσσόμενο χώρο: η H & RH Escargots είναι ο κύριος προμηθευτής ζωντανών βρώσιμων σαλιγκαριών και οι μοναδικοί που εκπαιδεύουν, μέσω μαθημάτων, νέους αγρότες να αναπτύξουν τις δικές τους φάρμες σαλιγκαριών.
Αν και το ιδιαίτερο αυτό μαλάκιο δεν αποτελεί αγαπημένο έδεσμα στη βρετανική κουζίνα, η Howard εξηγεί ότι τα σαλιγκάρια «έχουν προσαρμοστεί άψογα στο υγρό και ήπιο κλίμα της Βρετανίας». Τα σαλιγκάρια τρέφονται με πράσινα λαχανικά και περιστασιακά με λιχουδιές όπως κεράσια, μάνγκο και δαμάσκηνα. Έπειτα από έξι μήνες, είναι έτοιμα για προώθηση.
Εκτός από τον… απατηλό κόσμο της 7ης Τέχνης, τα σαλιγκάρια προορίζονται και για τροφή σε ερπετά –συχνά τα προμηθεύονται ζωολογικοί κήποι για να τραφούν όλων των ειδών τα φίδια. Η αγρότισσα πάντως ποτέ δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε τεράστια ζήτηση για την εκτροφή σαλιγκαριών – έχει αυξήσει κατά πολύ τα μαθήματα που παραδίδει. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση της ζήτησης σαλιγκαριών από εστιατόρια και περιπετειώδεις σεφ: μόλις πριν από δυο χρόνια στη Βρετανία, η παραγωγή σαλιγκαριών υπολογιζόταν στις 750.000 ενώ το 2000 ήταν περίπου 30.000.
Όσο για εκείνους που διστάζουν να δοκιμάσουν τα σαλιγκάρια, η Howard στην προσπάθειά της να τους πείσει τους προτρέπει να δοκιμάσουν αυτά που η γεύση τους μοιάζει με εκείνη των μανιταριών. Ο αγαπημένος της τρόπος μαγειρέματος; Πάνω σε πίτσα!