Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα

Μαζί με την καρμπονάρα, το cacio e pepe και την amatriciana, το pasta alla gricia συμπληρώνει τα τέσσερα κλασικά πιάτα ζυμαρικών της Ρώμης. Είναι κλασικό για καλό λόγο: Με μόνο τέσσερα υλικά, είναι απλό στην παρασκευή του και εύκολο στην απόλαυση. Ένα βασικό συστατικό που είναι συνηθισμένο στην Ιταλία, είναι το guanciale, το οποίο είναι σαν το μπέικον. Λιπαρό αλλά λεπτό, πλούσιο αλλά περιεκτικό, το guanciale κόβεται σε κύβους σε μικρά κομμάτια και γίνεται μέχρι τα μικροσκοπικά ψήγματα να γίνουν βαθιά χρυσά και ελαφρώς τραγανά εξωτερικά ενώ παραμένουν ζουμερά και ώριμα με γεύση στο εσωτερικό. Το λίπος που αποδίδεται στη συνέχεια μετριάζεται με νερό ζυμαρικών και τυρί Πεκορίνο για να αποτελέσει τη βάση της γυαλιστερής σάλτσας που αγκαλιάζει κάθε ζυμαρικό σε αυτό το κλασικό πιάτο ζυμαρικών.

Το guanciale:

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε guanciale, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανσέτα ή χοντρό μπέικον. Σημείωση: Αυτή η αντικατάσταση δεν θα μπορεί να προσφέρει τις ζεστές, σχεδόν γλυκές γεύσεις του guanciale που θυμίζουν ταξίδι στην Ιταλία. Ακόμα κι έτσι, θα εξακολουθείτε να έχετε ένα νόστιμο πιάτο με κρεμώδη, τυρώδη ζυμαρικά, με στίγματα από φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Τα ζυμαρικά:

Όσο για το κόψιμο των ζυμαρικών; Δεν είμαστε αυστηροί γι' αυτό, γι' αυτό πήγαμε με σπαγγέτι. Αυτό το πιο φαρδύ μακαρόνι κάνει ένα χορταστικό στριφογύρισμα στο πιρούνι σας ή ένα απίθανο ρουφηξιά, ό,τι προτιμάτε. Η ωραία επιφάνεια δείχνει επίσης την απαλή λάμψη της σάλτσας ακριβώς έτσι, ανοίγοντας ήσυχα την όρεξή σας για μια δεύτερη βοήθεια.

Συμβουλή: Επειδή το νερό για τα ζυμαρικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την παρασκευή της σάλτσας, προσέξτε να μην το αλατίσετε στην αρχή — αρκεί μόνο ¾ κουταλάκι του γλυκού, σας υποσχόμαστε!

Σερβίροντας ζυμαρικά alla gricia:

Αυτή η συνταγή αποδίδει μόνο δύο μερίδες γιατί είναι σημαντικό να μην γεμίσετε το τηγάνι σας ενώ φτιάχνετε αυτό το ζυμαρικό. Ένα τέταρο ζυμαρικά χωράνε όμορφα σε ένα τηγάνι ψηλής όψης, κάτι που θα χρειαστείτε για αυτή τη γρήγορη διαδικασία που απαιτεί να τελειώσετε τα ζυμαρικά σας στη σάλτσα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

2 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 λεπτά

CAL/SERV:

1029

Συστατικά

113 guanciale, κομμένο σε κομμάτια 1/4".

3/4 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 φλ. νερό

3/4 κουτ. αλάτι kosher

250 γρ. μακαρόνια

1 1/2 φλ. ψιλοτριμμένο πεκορίνο, μοιρασμένο και περισσότερο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε ψηλές πλευρές σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το guanciale, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει βαθιά, για 6 έως 7 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το guanciale σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, κρατώντας το λίπος στο τηγάνι. Προσθέστε πιπέρι στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να μυρίσει.

Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν. Καρυκεύετε με αλάτι. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν, μέχρι να γίνουν εύπλαστα αλλά όχι al dente, 2 με 3 λεπτά. Στραγγίζετε, κρατώντας 2 1/2 φλιτζάνια νερό ζυμαρικών.

Επαναφέρετε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε μέσα 1 3/4 φλιτζάνι νερό για ζυμαρικά και ανακατεύετε να ενωθούν. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μια μικρή χούφτα πεκορίνο και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν. Μόλις λιώσει ως επί το πλείστον το τυρί, ανακατέψτε σταδιακά το υπόλοιπο πεκορίνο, προσθέτοντας περισσότερο νερό με ζυμαρικά όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε τη σάλτσα μεταξένια. Μόλις τα ζυμαρικά γίνουν al dente, αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα Προσθέτετε το guanciale.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα. Συμπληρώστε με περισσότερο πεκορίνο.

empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμο πουρέ πατάτας βήμα βήμα

Λίγα πιάτα είναι το παρεξηγημένα όσο ο πουρές – άρρηκτα συνδεδεμένος στη συνείδησή μας με νοσοκομεία, βρεφικούς σταθμούς και λοιπά ιδρύματα.
empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σαλάτα με αγγουράκια χωρίς να χρησιμοποιήσεις μαχαίρι

Όλα αρχίζουν με τη σωστή επιλογή λαχανικών. Μιλάμε για αγγουράκια από κάποιο περιβόλι, κατά προτίμηση βιολογικά και σίγουρα ολόφρεσκα, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
empty alt

Κι όμως, μπορείς να καταναλώσεις και τα φύλλα κουνουπιδιού

Αν μέχρι τώρα πετούσες στα σκουπίδια τα φύλλα του κουνουπιδιού, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Γιατί όχι μόνο είναι βρώσιμα, αλλά επιπλέον μπορείς να τα απολαύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να τα προσθέσεις σε έναν πουρέ λαχανικών, σε μια σαλάτα, να τα χρησιμοποιήσεις σε ένα στιρ-φράι με...
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

Παγωμένες φρουτώδεις απολαύσεις!

  Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιήστε τα φρούτα σε γλυκούς συνδυασμούς που παγώνουν εύκολα και δημιουργούν απολαύσεις που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα οργανώσεις το τέλειο γεύμα με μπουφέ (+ 5 ιδέες πιάτων)

Αν πιστεύεις ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο σε ένα σπιτικό τραπέζι, τότε μάλλον η λύση του μπουφέ σου ταιριάζει περισσότερο από ένα καθιστό γεύμα.
empty alt

Λαχταριστή κι εύκολη ροδακινόπιτα χωρίς ψήσιμο

Κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού σε μια απολαυστική γλυκιά πίτα
Back To Top