Φέτος το Πάσχα, που δεν αργεί πλέον, μπορείς να χαρίσεις σε παιδιά, ανίψια και βαφτιστήρια σοκολατένια αυγά που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου. Έτσι θα σου έρθουν πιο οικονομικά, θα χρησιμοποιήσεις υλικά της επιλογής σου και, φυσικά, θα απολαύσεις τη χαρά της δημιουργίας.
Για τα καλύτερα υλικά, προτίμησε σοκολάτα υψηλής ποιότητας, με 70% κακάο. Ωστόσο, και η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να κάνει μια χαρά τη δουλειά της (και η αλήθεια είναι ότι αρέσει περισσότερο στα πιτσιρίκια).
Ακολούθησε λοιπόν τα παρακάτω βήματα:
1. Σπας τη σοκολάτα της επιλογής σου σε κομματάκια και τη ζεσταίνεις σε μπεν μαρί, ρίχνοντας τα 2/3 της σε ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ, το οποίο στη συνέχεια βυθίζεις σε νερό που σιγοβράζει. Την αφήνεις να λιώσει αργά, μέχρι να πιάσει τη θερμοκρασία των 55°C (την ελέγχεις με ένα θερμόμετρο κουζίνας).
2. Απομακρύνεις το μπολ από τη φωτιά, προσθέτεις την υπόλοιπη σοκολάτα στο λιωμένο μείγμα και αφήνεις τη θερμοκρασία να πέσει στους 28°C.
3. Βάζεις πάλι το μπολ στη φωτιά, περιμένοντας η θερμοκρασία να ανεβεί στους 32°C.
4. Με ένα πινελάκι, απλώνεις το λιωμένο μείγμα ομοιόμορφα σε φόρμα σιλικόνης για σοκολατένια αυγά (σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής).
5. Τοποθετείς τη φόρμα στο ψυγείο για 5 λεπτά και μετά προσθέτεις μία ακόμη στρώση σοκολάτας. Απομακρύνεις τα υπολείμματά της από τις γωνίες της φόρμας με μια σπάτουλα. Την ίδια διαδικασία ακολουθείς και με το άλλο μισό μείγμα σοκολάτας, στην ίδια φόρμα ή σε μια άλλη, δημιουργώντας έτσι τα δύο μισά του σοκολατένιου αυγού σου.
6. Μόλις κρυώσει και στερεοποιηθεί εντελώς η σοκολάτα, τη βγάζεις προσεκτικά από τα καλούπια.
7. Ζεσταίνεις ένα ταψάκι και ακουμπάς τα δύο μισά του σοκολατένιου αυγού σου για μερικά δευτερόλεπτα στο ταψάκι, από τις επίπεδες πλευρές τους.
8. Αμέσως ενώνεις τα δύο μισά του αυγού και τα κρατάς μαζί για μερικά δευτερόλεπτα, να κολλήσουν μεταξύ τους. Ουσιαστικά, η σοκολάτα που θα αρχίσει να λιώνει στο ταψάκι θα γίνει η κόλλα τους.
9. Διακοσμείς το αυγό σου, αν θέλεις.
Extra tips:
-Προσπάθησε να κάνεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορες κινήσεις, γιατί αν η σοκολάτα κρυώσει υπερβολικά, θα χρειαστεί να ξαναζεσταθεί για να τη δουλέψεις.
-Πρόσθεσε, αν θέλεις, στο εσωτερικό του σοκολατένιου αυγού σου ένα μικρό παιχνιδάκι.