Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό;

Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει να τρώγονται ωμά είναι ότι πολλά φυσικά συστατικά τους που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C στις πιπεριές και στο μπρόκολο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα, το ίδιο και οι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η βιοτίνη και η ριβοφλαβίνη.

Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα οι τομάτες όταν μαγειρεύονται αυξάνουν έως και 25% την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένια, ενώ τα ψημένα καρότα έχουν περισσότερα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από ότι τα ωμά.

Αλλά και τα μανιτάρια αποκτούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται, αν και για να είμαστε απολύτως ακριβείς, τα μανιτάρια είναι μύκητες και όχι λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα μαγειρεμένα μανιτάρια έχουν αυξημένες ποσότητες καλίου, ψευδάργυρου και νιασίνης (που είναι βιταμίνη Β) από ότι οι ωμοί συνάδελφοί τους.

Πρέπει, επίσης, να ξέρεις ότι και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι ή το όλο και πιο διαδεδομένο kale περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο αλλά μία φυσική ουσία που λέγεται οξαλικό οξύ εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως βράσεις τα χορταράκια, το οξαλικό οξύ διαλύεται και το σώμα σου τρέφεται με αυτά τα σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Συμπέρασμα 1ο: (γενικό) πρέπει να τρως καθημερινά φρούτα και λαχανικά

Συμπέρασμα 2ο: και τα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά σου κάνουν πολύ καλό

Συμπέρασμα 3ο: για να απολαμβάνεις αυτά που έχουν να σου προσφέρουν στο μέγιστο, ανάλογα με το τι προτιμάς, τρώγε ένα μείγμα ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών.

empty alt

Μεσογειακή διατροφή για πάντα

Τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Ένας εναλλακτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις μια γαλλική πρέσσα

Η βασική χρήση μιας γαλλικής πρέσσας είναι η παρασκευή καφέ – αλλά όχι και η μοναδική. Το ήξερες για παράδειγμα ότι μπορείς να την αξιοποιήσεις για να φτιάξεις έναν απολαυστικά αρωματικό ζωμό; Απλά γεμίζεις την κανάτα της με διάφορα υλικά με πλούσιο άρωμα, όπως πιπερόριζα κομμένη σε […]
empty alt

Κοτόπουλο στο φούρνο: πώς θα το ψήσεις βήμα-βήμα

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
empty alt

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή
Back To Top