Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα. Το ψήσιμο των ντοματών αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους και θα κάνει τις ντομάτες να αναδείξουν τη φυσική τους γεύση και μυρωδιά, οπότε μην ανησυχείς εάν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής. Η σούπα είναι από μόνη της υπέροχη ή σερβίρεται με τυρί ψητό στη σχάρα – ή με φρυγανισμένο ψωμί.
ΥΛΙΚΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2 κιλά ντομάτες
6 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 φλ. ζωμό κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό λαχανικών
Ένα κομμάτι παρμεζάνας
1/4 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1 φλ. φύλλα βασιλικού, καθώς και περισσότερα για σερβίρισμα
Κρέμα γάλακτος, για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το στέλεχος από τις ντομάτες και έπειτα τις ντομάτες στα τέσσερα. Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξε τις ντομάτες, το σκόρδο και 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Πασπαλίζεις γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Ψήνεις έως ότου οι ντομάτες είναι πολύ μαλακές και χρυσές, 20 έως 25 λεπτά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, θερμάνεις την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις τις ψητές ντομάτες και το σκόρδο και οποιονδήποτε χυμό από το ταψί στην κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέτεις τον ζωμό και σιγοβράζεις. Χρησιμοποιείς ένα μπλέντερ βύθισης για να ανακατέψεις τις ντομάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτεις το κομμάτι παρμεζάνας, βασιλικό, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και αλατοπίπερο. Βράζεις και μετά κατεβάζεις τη θερμότητα και σιγοβράζεις. Αφήνεις τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφαιρείς την παρμεζάνα από τη σούπα.
Σερβίρεις με περισσότερο βασιλικό και περιχύνεις με λίγο κρέμα ή ελαιόλαδο. Για πιο spicy αποτέλεσμα καρυκεύεις με πάπρικα ή φρεσκοτριμμένο τσίλι.
Συνοδεύεται ιδανικά με λευκό ξηρό κρασί και φρυγανισμένο ψωμί.