Έχεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις μια ώριμη ντομάτα – σε χωριάτικη σαλάτα, σε ντάκο, σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαγιονέζα και φυσικά σε μια ωραία μακαρονάδα.
Όμως ο πιο… ντοματένιος τρόπος να τη γευτείς είναι αφαιρώντας το μέρος της που δεν είναι ντοματένιο, δηλαδή το νερό της, το οποίο αντιστοιχεί στο 94% μιας ντομάτας.
Για να το κάνεις αυτό, απλά κόβεις στη μέση τις ώριμες ντομάτες σου, τις λαδώνεις, τις αλατίζεις, προσθέτεις και λίγο ξερό κόλιανδρο και τις αφήνεις να ψηθούν στο φούρνο, στους 100 βαθμούς, για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες – ιδανικά, τέσσερις με έξι.
Με αυτό τον τρόπο δεν αφυδατώνονται τόσο όσο οι λιαστές ντομάτες, αλλά κρατούν ελάχιστη υγρασία και φουλ γεύση.
Όταν είναι έτοιμες, διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα. Τι τις κάνεις, όμως;
Μερικές μπορείς να τις φας ζεστές, κατευθείαν από το φούρνο. Τις υπόλοιπες, μπορείς να τις προσθέσεις σε μια ομελέτα ή σε αυγά μάτια μόλις τα βγάλεις από το τηγάνι, σε μια σαλάτα με αυγά, κοτόπουλο, πατάτες ή τόνο, σε μια μπαγκέτα με πέστο, μοτσαρέλα και βασιλικό, ή σε ένα μπέργκερ.