Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά. Ή, απλά, να αναζητάς εναλλακτικούς τρόπους για να αυξήσεις την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών.
Πώς όμως θα φτιάξεις ρύζι από λαχανικά; Στο βιβλίο «Inspiralized & Beyond», μπεστ σέλερ των New York Times, η συγγραφέας Ali Maffucci προτείνει να χρησιμοποιήσεις ένα spiralizer ή αλλιώς έναν σπιράλ κόφτη λαχανικών.
Με αυτό το εργαλείο μπορείς να δώσεις σε οποιοδήποτε λαχανικό μορφή σπαγγέτι. «Διάλεξε λαχανικό ανάλογα με τη συνταγή όπου θα το χρησιμοποιήσεις και τη γεύση που θέλεις να δώσεις. Δώσε μορφή σπαγγέτι στο λαχανικό της επιλογής σου και μετά βάλε το σπαγγέτι λαχανικών στο μούλτι μέχρι να σπάσει σε κομματάκια που θυμίζουν ρύζι», συμβουλεύει η συγγραφέας.
Έτσι, μπορείς να μετατρέψεις σε ρύζι μια τεράστια γκάμα λαχανικών, όπως κολοκύθες, καρότα, παστινάκια, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια κ.λπ. Έχεις επίσης τη δυνατότητα να συνδυάσεις στο ίδιο πιάτο ρύζι από διαφορετικά είδη λαχανικών, εμπλουτίζοντας έτσι τη γεύση του αλλά και την γκάμα των θρεπτικών στοιχείων του.
Εναλλακτικά, αν δεν έχεις spiralizer, κομμάτιασε με το μαχαίρι το λαχανικό της επιλογής σου και στη συνέχεια χτύπησε τα κομμάτια του στο μούλτι μέχρι να φτάσουν σε μέγεθος κόκκου. Απλά πρόσεχε να μην τα χτυπήσεις για πολύ, γιατί θα γίνουν πολτός.